Bekijk het origineel

Stakers Rzeszow bereiken akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stakers Rzeszow bereiken akkoord

Bezetting kantoren duurt voort

2 minuten leestijd

WARSCHAU — Het Poolse ministerie van landbouw en het stakingscomité van Solidariteit-platteland dat sinds begin januari de kantoren van de oude vakbonden bezet in de zuidoostelijke stad Rzeszow, hebben donderdag in de vroege morgen een akkoord gesloten. Dit heeft een woordvoerder van het stakingscomité meegedeeld.

Volgens de woordvoerder garandeert het akkoord dat wettelijke maatregelen worden genomen om zeker te stellen dat de boeren het privé-eigendom van hun grond houden. Bovendien wordt het probleem geregeld over de goederen van de oude vakbondsfunctionarissen in de streek Rzeszow en de onathankelijke vakbond Solidariteit. De stakers eisten dat al deze goederen zouden worden overgedragen aan Solidariteit.

Het stakingscomité ondertekende het akkoord met de naam „Oprichtingscomité van de onafhankelijke vakbond van individuele boeren" (particuliere boeren). Dit zou betekenen dat de regering Solidariteit-platteland erkent. Hét hooggerechtshof weigerde deze boerenbond te registreren omdat het oordeelde dat boeren geen werknemers zijn.

Naar Ustrzyki

Het akkoord werd getekend in het bijzijn van Lech Walesa, de leider van Solidariteit, die deelnam aan de onderhandelingen. De bezetting van de kantoren van de oude vakbond wordt echter nog niet opgeheven. Eerst moet een zelfde akkoord worden onderte^,kend tussen de regering en de stakers in het bij de Russische grens gelegen dorpje Ustiyzki. De regeringsdelegatie zal zich in de loop van donderdag hierheen begeven voor de ondertekening, zo werd in Rzeszow gezegd.

Inmiddels is woensdagavond het dinsdag bereikte akkoord ondertekend tussen regering en stakende studenten. Eerder woensdag werd de onafhankelijke .studentenvakbond geregistreerd. In Warschau verwachten waarnemers dat de studenten hun stakingsacties zullen beëindigen nadat het stakingscomité in Lodz hiertoe opriep.

Hiermee zou een eind komen aan alle stakingen in Polen een week nadat generaal Jaruzelski het eerste ministerschap op zich nam. Deze riep op een stakingsvrije periode van drie maanden in acht te nemen om de Poolse economie een adempauze te gunnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Stakers Rzeszow bereiken akkoord

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken