Bekijk het origineel

Stakingen en acties Hn Polen beëindigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stakingen en acties Hn Polen beëindigd

3 minuten leestijd

WARSCHAU — Voor de eerste maai sinds het begin van dit jaar zijn er in Polen geen stakingen en protestacties meer. Na de ondertekening van de voor het hele land geldende akkoorden van de regering met de boeren en de studenten waren donderdag de vooruitzichten voor verwezenlijking van de door premier Wojciech Jaruzelski geëiste adempauze van negentig dagen zonder stakingen aanzienlijk verbeterd.

PREMIER JARUZELSKI ...groot succes

De boeren houden alleen nog het gebouw van de oude bond in Kzeszow bezet omdat zij willen wachten tot een tweede akkoord met hun collega's in Ustrzyski Dola gesloten is. Voor dit doel reisden de regeringsdelegatie onder leiding van de onderminister van landbouw Andrerj Kacala, alsmede vakbondsleider Lech Walesa donderdag naar dit bij de grens met de Sovjet-Unie gelegen dorp. Voor zover van Warschau uit te overzien was hebben overal de studenten hun stakingen in de universiteiten beëindigd.

De in de nacht van woensdag op donderdag gesloten overeenkomst met de boeren geldt voor alle particuliere landbouwers, die op drie miljoen boerderijen bijna tachtig procent van de landbouwgronden van Polen bewerken.

Contactcomité

Om de naleving van het akkoord te controleren hebben de boeren samen met de onafhankelijke vakbond Solidariteit een permanent comité in het leven geroepen dat de contacten met de-regering zal onderhouden.

De door de boeren geëiste erkenning van hun onafhankelijke vakbond is uitgesteld tot de aangekondigde uitvaardiging van een nieuwe vakbondswet. De eis was al eerder door het hooggerechtshof verworpen. Het hof was van mening dat volgens de huidige Poolse wetten particuliere boeren geen vakbonden kunnen stichten omdat zij niet in loondienst zijn.

Het akkoord tussen de regering en de studenten, dat woensdag in Lodz werd ondertekend, bevat naast de erkenning van een eigen vakbond ook een protocol over punten waarover men het niet eens is kunnen worden.

Economie

Nu generaal Jaruzelski en zijn ministers er kennelijk in zijn geslaagd de rust in het land te herstellen kunnen zij nu hun aandacht gaan wijden aan de netelige economische situatie. Voorop staat daarbij de enorme schuld van Polen in het buitenland, die zo'n 25 miljard dollar bedraagt.

Officiële functionarissen in Polen hebben de afgelopen maanden voortdurend betoogd dat een regeling op lange termijn xaet de buitenlandse kredietgevers alleen mogelijk was wanneer er duidelijke tekenen van herstel van de stabiliteit in het land zouden zijn.

Onder voorzitterschap van premier Jaruzelski vond woensdag een kabinetszitting plaats over de buitenlandse handel en de betalingsbalans. Een na de vergadering uitgegeven verklaring noemde de toestand van de buitenlandse handel zeer moeilijk. „Het is noodzakelijk de export op te voeren, zodat Polen zijn contractuele verplichtingen tegenover andere landen kan nakomen en zijn schulden op tijd kan betalen", aldus de verklaring.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stakingen en acties Hn Polen beëindigd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken