Bekijk het origineel

Kraakpanden in Nijmegen met harde hand ontruimd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kraakpanden in Nijmegen met harde hand ontruimd

Traangas en tanks breken verzet van krakers

6 minuten leestijd

NIJMEGEN — Brakend en snikkend vanwege enorme hoeveelheden traangas ontvluchtten de krakers maandagmorgen hun vrijstaat „De Eenhoorn" in de Piersonstraat in Nijmegen. Bijna tweeduizend man mobiele eenheid en koninklijke marechaussee maakten vanmorgen tijdens een drie uur durende actie een einde aan de bezetting van de panden.

Bij de politieactie werden drie Leopardtanks „zogenaamde tankdozers" ingezet. In de Piersonstraat maakte een tankdozer korte metten met de hoge barricade van de krakers. Vanuit een helicopter werden de krakers en hun sympathisanten bestookt met traangas. Het traangas brak uiteindelijk het verzet van de krakers.

Schreeuwend
Schreeuwend en joelend, „wonen ja! Zeigelhof nee!", trokken de laatste krakers met hun aanhang via de Bloemerstraat naar het Keizer Karelplein. Bij hun uittocht werden zij verder door de mobiele eenheid met rust gelaten.

Rond zes uur vanmorgen maakten mobiele eenheid en marechaussee een begin met de ontruimingsactie. De afgelopen nacht hadden demonstranten versperringen opgeworpen rond de Piersonstraat. Ook een kazerne van de koninklijke luchtmacht aan de Groesbeekseweg werd rond vier uur versperd door auto's.

Op de toegangswegen naar de Piersonstraat vormden vanmorgen vroeg enkele honderden sympathisanten levende barricades op straat. Hardhandig maakte de politie een eind aan dit verzet. De demonstranten werden tot buiten de laatste ring mobiele eenheid geslagen. Door felle charges, waarbij hard werd geslagen, wist de ME de stenengooiers te verspreiden.

Harde kern
De harde kern die in de Piersonstraat overbleef bekogelde de politie met flessen en stenen. Met helmen en stokken uitgeruste krakers patrouilleerden voortdurend rond de barricades. Vanaf de daken van omliggende panden bestookten krakers de mobiele eenheid met brandbommen, stenen en lege flessen.

De inzet van een tankdozer van het leger en massa's traangas maakten een definitief einde aan de kraakactie. Tegen tien uur arriveerden de slopers al bij de kraakpanden. De Piersonsstraat biedt de aanblik van een slagveld: gaten in de grond en smeulende puinhopen.

De Nijmeegse binnenstad was vanmorgen hermetisch afgegrendeld voor alle verkeer. Ook de Waalbrug, toegangsweg voor Nijmegen, is geruime tijd gesloten geweest.

Gewonden
Aan de kant van de politie zijn zeker acht gewonden gevallen. Hoeveel gewonden er aan krakerszijde zijn, is nog onbekend. Waarschijnlijk zijn ook een aanzienlijk aantal sympathisanten vanmorgen gewond geraakt bij het uiteenslaan van de levende barricades.

De winkeliers rond de Piersonstraat haalden na de ontruimingsactie opgelucht adem. Vrijwel allemaal hadden zij hun ramen dichtgetimmerd. Hoewel de krakers vooral in de Bloemer straat met stenen en flessen gooiden sneuvelde er geen enkele ruit. Wel waren veel winkeliers en omwonenden geschrokken van het pamflet van burgemeester Hermsen waarin hij waarschuwde voor gericht schieten van de kant van de politie.

Na de ontruiming van de gekraakte panden voerde de politie verschillende charges uit tegen stenengooiers op het Keizer Karelplein later in de ochtend. Bij het plein verzamelden krakers en stenengooiers zich voor een demonstratie naar de ontruimde panden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Kraakpanden in Nijmegen met harde hand ontruimd

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken