Bekijk het origineel

Snijbloemen voor in de lente

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Snijbloemen voor in de lente

4 minuten leestijd

Nog enkele weken en we ho1 weer de lente te kunnen tvangen. Hoewel we nu nog de wintermaanden zitten len we toch al zo een en an' klaar moeten maken voor a.s. voorjaar; in ied§r geval len we er onze gedachten ;r laten gaan wat we in deze 1 van het jaar in de tuin kunI doen. Tevens kan men de konbakken al inrichten en ntueel van nieuwe aarde )rzien, want vooral op wat chutte plaatsen is het al iw mogelijk de bakken van I beplanting te voorzien. /elke mogelijkheden zijn er? Wel, alerst de beplanting met verschillende blijvende planten en kleinblijvende iters en ook lage coniferen. Hierbij men in bloembakken beslist een aargeheel maken terwijl men er dan later als aanvulling wat verschillende cplanten tussen kan zetten; daar is het log wat te vroeg voor, maar het zijn st een paar suggesties voor later, laar ook al kan men in de tuin nu nog gaan planten met bijvoorbeeld de ctiilletjde bol- en knolgewassen die r de tuin bestemd zijn, als men ze op in huis wil hebben dan wordt het nu toch zeker tijd om deze te bestellen.

Welke bolgewassen zijn er in het voorjaar om te planten voorradig? Nu dat zijn er heel wat en om wat vollediger te zijn zullen we eens een kleine opsomming geven, het kan soms een aardige vingerwijzing zijn voor hen die hier niet zo mee vertrouwd zijn.

Al deze bolgewassen die men nu plant, bloeien in de zomermaanden; de een hoog de ander laag, de planttijd valt dus globaal genomen vanaf maart tot april. Enige bolgewassen die in juni al kunnen bloeien zijn: vroegbloelende lelies de zgn. Mid-Century hybriden, ze zijn er in heel wat verschillende kleuren en soorten. Met lelies is het wel zo dat over het algemeen de prijs wat aan de hoge kant ligt, maar de schoonheid van de bloemen vergoedt zeer veel, terwijl ze bovendien meerdere jaren vast kunnen blijven staan en ieder jaar in groter aantal terugkomen.

Heel wat kleiner van bloem maar sprekender van kleur zijn de anemonen; zowel in enkelbloemige (Anemone de Caen) als in de dubbelbloemige (Anemone St. Brigid) vinden we alle kleuren die men wensen kan. Behalve dat ze de tuin diagram J ^?9Pf WKTDiagram 186; H. C. de Waard, Zeist

Door M. van Dijk
Gladiolen zijn snijbloemen bij uitstek zo opfleuren, zijn ze bovendien als snii: bloem zeer geschikt. Voor wat latere bloei, in juli, planten we in maart de vroegbloelende gladiolen in diverse types. Meestal zijn de vroegbloelende gladiolen de meer kleinbloemige soorten, heel goed voor de tuin en ook weer als snijbloem niet te evenaren. De bekende „zuidewindlelie" wordt ook in deze tijd aan de grond toevertrouwd; deze bolletjes zijn niet winterhard en moeten dus in het voorjaar geplant worden. Het zijn zeer sterke snijbloemen die wekenlang op de vaas kunnen staan.

ben ander aardig en laagblijvend gewas is de „tijgerbloem", de Tigridia. De bloemen bloeien slechts een dag, in de morgenuren gaan de bloemen open en tegen de avond zijn ze alweer uitgebloeid. Maar geen paniek, de volgende ochtend staan we alweer te kijken naar de nieuwe bloemen die ontluiken; het is een gewas nauw verwant aan de gladiool.

Wat later in de tijd bloeien de grootbloemige gladiolen, wie kent ze niet. zouden we haast zeggen. Ongeëvenaard in kleur en statigheid, een snijbloem bij uitstek. Men snijdt ze zodra de onderste kelk kleur bekent en de rest volgt vanzelf. Ook de dwerg-canna's bloeien in de midzomermaanden. Het wordt nu al tijd om deze voor te planten in potten, zodat ze naar buiten kunnen zodra de ergste kou voorbij is en een late vorst geen schade meer kan doen. Ook van de canna's zijn er heel wat verschillende soorten en kleuren in de handel; zet ze op een zonnige plaats, want ze houden van warmte. En dan nog wat min of meer exclusieve dingen, zoals eucomis en oxalis en galtonia; vraagt u daar ook eens naar. Benodigdheden: 3 Suisses. Barbara Leeftijden: 1 (l'/2 - 2) jaar Bovenwijdten: 54 (56 - 58) cm Kluwens: 4 (4 - 5). resten in diverse kleuren voor het borduurwerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Snijbloemen voor in de lente

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 februari 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken