Bekijk het origineel

Brandt naar VS t voor El Salvador

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brandt naar VS t voor El Salvador

Vamens de Socialistische Internationale

3 minuten leestijd

PANAMA — De commissie Latijns-Amerika van e Socialistische Internationale heeft zondag voorzitïr Willy Brandt in Panama opgeroepen, zich in de ^erenigde Staten in te zetten voor oplossing van de westie El Salvador. Ten besluite van haar tweedaagse ongres heeft de organisatie ook haar bemiddeling angeboden „om de belangen van het Salvadoriaanse olk veilig te stellen en de vrede in het gebied te waarorgen".

In de wandelgangen van het congres sbben de secretaris-generaal van de I, de Zweed Bernt Carlsson, en de ijzondere afgevaardigde van het merikaaiise ministerie van buitenindse zaken, Vernon Walter, over de jak El Salvador van gedachten geisseld. Carlsson zal dinsdag al in Washington met hoge ambtenaren an het State Department over de moïlijkheid van een vreedzame oplosng spreken.

Solidair met front
De regionale commissie van de SI )rak haar ,,solidariteit met het Delocratisch-Revolutionaire Front i'DR) van El Salvador" uit. Zij loemde het front de ,,wettige verte3nwoordiger van het Salvadoriaanse 3lk en enige gesprekspartner bij het )eken naar een vreedzame regeling". In de slotverklaring van het congres aat verder: „De bevrijdingsstrijd an het Salvadoriaanse volk is in de !genstetlingen tussen Oost en West eland, aangezien de oorzaken van het mflict in het Centraalamerikaanse ind niet bekend zijn. Zij moeten gexht worden in de onrechtvaardige ;onomische en sociale structuur".

Geen geld uit Cuba
De Latijns-Amerikaanse socialisten inslotte onderstrepen de noodzaak in een politieke, democratische en luralistische oplossing. Aan het con•es in Panama is deelgenomen door irtegenwoordigers van de Socialisti:he Internationale in de Bondsrepuliek, Costa Rica, Chili, El Salvador, panje, Frankrijk, Guatemala, PortuWILLY BRANDT gal, Dominicaanse Republiek en Venezuela.

In een interview met Newsweek in New York heeft de woordvoerder van de guerrilleros die tegen de regering van El Salvador vechten, Rubin Zamora, tegengesproken dat Cuba de guerrilleros steunt met wapens of geld.

„Vervalsing*'

De wapens uit het buitenland, zei hij, komen uit Nicaragua, Costa Rica en Honduras, echter zonder dat deze landen de guerrilla daadwerkelijk steunen. Volgens Zamora is het de eigen organisatie die de wapens met alle middelen, waaronder vrachtwagen, boot en vliegtuig, aanvoert. In antwoord op beschuldigingen uit Washington zei hij dat Cuba ,,,geen wapens voor ons koopt, ons geen wapens óf geld geeft en niet voor ons vecht. De documenten die Washington aanvoert als bewijs voor Cubaanse betrokkenheid zijn volgens Zamora vervalst om het excuus voor militaire inmenging te creëren.

Adviseurs VS

Zamora, die telefonisch vanuit Nicaragua werd ondervraagd, zei dat hij in dit land was om te spreken met vertegenwoordigers van „vooraanstaande oppositiebewegingen in El Salvador" en niet met de regering in Managua. De Verenigde Staten hebben hun eerste marine-adviseur naar El Salvador gestuurd, waarmee het totaal aantal Amerikaanse adviseurs in dat land op 20 zou zijn gekomen. Binnen enige dagen zullen er nog vijf deskundigen van de Amerikaanse marine arriveren; zo is uit officiële bronnen vernomen.

Training

Verder bestaat er de mogelijkheid dat Washington vijf teams, ieder bestaande uit vijf adviseurs, naar El Salvador stuurt om de Salvadoriaanse strijdkrachten, die in een hevige oorlog zijn gewikkeld met de linkse guerrillastrijders, een basistraining te geven. Met hen zou dan het totaal aantal Amerikaanse adviseurs op 50 komen, uitgezonderd de acht militaire attaches van de ambassade van de VS in San Salvador, aldus de officiële bronnen. »

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Brandt naar VS t voor El Salvador

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken