Bekijk het origineel

Zuid-Afrika door VN uitgesloten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zuid-Afrika door VN uitgesloten

Van debat over kwestie Namibië

2 minuten leestijd

NEW YORK — Zuid-Afrika mag niet deelnemen aan het debat over Namibië, waaraan de voltallige VN-assemblee maandag begonnen is. De commissie voor de geloofsbrieven besloot daartoe, nadat Kameroen de aanwezigheid van Zuidafrikaanse afgevaardigden in de assemblee onwettig had genoemd.

Van de negen landen die in de commissie voor de geloofsbrieven vertegenwoordigd zijn, sprak slechts Amerika zich voor deelneming van ZuidAfrika aan het debat uit. Costa Rica en Spanje onthielden zich. Tegen stemden Angola, China, Haïti, Kenia, Singapore en de Sovjet-Unie.

In 1979 heeft de commissie zich ook uitgesproken tegen de aanwezigheid van Zuid-Afrika bij een debat over Namibië. Als reden werd toen vermeld, dat de blanke regering in Pretoria niet de meerderheid van de Zuidafrikaanse bevolking vertegenwoordigde. Zuid-Afrika is in 1974 wegens zijn apartheidspolitiek door de VN-assemblee uitgesloten van het werk van de assemblee. De assemblee besloot later evenzo om (met 112 tegen 22 stemmen) ZuidAfrika uit te sluiten van het debat over Namibië. Dit gebeurde op ver-zoek van de zwarte Afrikaanse landen. Onmiddellijk na deze stemming verliet de Zuidafrikaanse delegatie de zaal.

Reactie Botha

De Zuidafrikaanse' minister van buitenlandse zaken dr. Roelof Botha heeft maandag over het besluit van de geloofsbrievenconunissie van de Verenigde Naties Zuid-Afrika uit te sluiten gezegd dat het land hiermee het recht om gehoord te worden is ontzegd.

,,Zuid-Afrika wordt zijn elementaire recht om gehoord te worden ontzegd", aldus minister Botha. „De Zuidafrikaanse vertegenwoordiger zal niet in staat zijn zijn woord te doen en Zuid-Afrika zal niet in staat zijn zijn zienswijze te geven in een zaak waar het rechtstreeks bij betrokken is. Zuid-Afrika zal nu niet in staat zijn deel te nemen aan het proces van de Verenigde Naties om de kwestie ZuidWest-Afrika op vreedzame wijze te regelen en dit zal vergaande gevolgen hebben."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zuid-Afrika door VN uitgesloten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken