Bekijk het origineel

Rechtse majoor wil coup £1 Salvador

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rechtse majoor wil coup £1 Salvador

„Militaire junta kan orde op zaken stellen"

2 minuten leestijd

SAN SALVADOR — Een extreem rechtse majoor in het Salvadorlaanse leger heeft dinsdag gepleit voor installatie van een militaire regering in de plaats van de huidige burgerlijk-militaire regering, om orde op zaken te stellen".

Majoor Roberto d'Abuisson zei tegen journalisten dat de burgerieden' van de huidige regering, „flirten met links", terwijl het leger, tegen het communisme vecht. Dat kan niet'. ,,Terwijl president Reagan vastbe-sloten is het communisme in dit land uit te roeien", aldus d'Abuisson, „probeert (president José Napoleon) Duarte met links tot een dialoog te komen".

Volgens hem zou Reagan oog hebben voor het aan het bewind komen van een militaire junta in plaats van de huidige regering in San Salvador. Enige militair hierin is kolonel Jaime Abdul Gutierrez.

, Inval Nicaragua

D'Abuisson, voormalig inlichtingenofficier onder vorige militaire kabinetten, had vorig jaar ruzie met voormalig regeringslid kolonel Adolfo Majano, die hij ervan beschuldigde contacten te hebben met links. De kolonel beval d'Abuissons arrest, maar hij kwam er zonder kleerscheuren af.

Volgens de majoor bereiden de opstandelingen in El Salvador een nieuw offensief voor en is Nicaragua van plan El Salvador binnen té vallen om het deze keer te doen slagen.

Regeringstroepen en guerrillastrijders in El Salvador hebben dinsdag in het noord-oosten van het land slag geleverd in wat door de junta ,,een schbonmaak" onder linkse bolwerken is genoemd.

De Salvadoraanse minister van defensie José Guillermo Garcia verklaarde dat links was vernietigd en de situatie voor de junta iedere dag beter werd. Militaire commandanten verstrekten geen cijfers over slachtoffers. De nationale politie meldde dat in de hoofdstad San Salvador 16 mensen dood waren aangetroffen.

Garcia weigerde commentaar te geven op de aankondiging van junta-president José Napoleon Duarte, dat hij een ontmoeting zal hebben met vertegenwoordigers van de Socialistische Internationale.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rechtse majoor wil coup £1 Salvador

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken