Bekijk het origineel

„ANP moet nieuws onpartijdig brengen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„ANP moet nieuws onpartijdig brengen"

Actie journalisten afgekeurd

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Maatschappelijk kan niet worden aanvaard dat journalisten van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) bij wijze van demonstratie alleen nieuws doorgeven dat zij belangrijk vinden, met voorbijgaan van de selectiecriteria die het ANP hanteert.

Hun journalistieke verantwoordelijkheid als ANP-redacteuren brengt mee, dat zij ook rekening hebben te houden met hen die ander nieuws belangrijk vinden. Dat was het kembezwaar dat mr. L. Wichers-Hoeth namens het genootschap van hoofdreacteuren donderdag naar voren bracht tegen de actie bij het ANP op 4 maart vorig jaar.

In het kader van de acties van de ...NV tegen het loonbeleid van de regering werd toen door een meerderheid van tijdens een actie-vergadering aanwezige ANP-redacteuren besloten alleen nieuws rond en over die acties te brengen. De actie werd voortijdig beëindigd doordat de ANP-directie na ongeveer een uur het telexnet van het ANP stopzette, waarna redacteuren de normale nieuwsvoorziening hervatten.

Onpartijdig
De raadsman van het genootschap van hoofdredacteuren vond dat de afnemers van het ANP er op moeten kunnen vertrouwen dat zij van het ANP op onpartijdige en onafhankelijke wijze nieuws ontvangen, zo vond hij. Daarbij hebben de hoofdredacteuren wel degelijk een rechtstreeks belang, dat vooral een ideëel belang is. Als dat niet wordt gerespecteerd gaat het belang van lezers en luisteraars naar de knoppen, aldus mr. Wichers-Hoeth. De raad van de journalistiek doet te zijner tijd uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„ANP moet nieuws onpartijdig brengen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken