Bekijk het origineel

Meesterkraker Aage M. staat opnieuw terecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meesterkraker Aage M. staat opnieuw terecht

Betrokken in zaak die haar weerga niet kent

5 minuten leestijd

MIDDELBURG — Volgende week moet de voormalige meesterkraker Aage M. opnieuw terecht staan. Dit keer wordt hij verdacht van medeplichtigheid in een zaak, die bekend staat als „de pandbrieven affaire". Deze zaak dient aanstaande maandag, woensdag, donderdag en vrijdag voor de Middelburgse rechtbank.

Van een onzer redacteuren)

Aage M., sinds zijn vrijlating in Middelburg woonachtig, is de gevreesde kraker van bankkluizen, die jarenlang op een geraffineerde manier uit handen van de politie wist te blijven. Hij presteerde het zelfs om een hechte relatie aan te knopen met een agente die nauw betrokken was bij de klopjacht, die destijds op hem was geopend. Vooral zijn grote behendigheid in h^t openbreken van.hermetisch afgesloten brandkasten en kluizen bezorgde hem in kringen van de recherche het predikaat „meesterkraker". Uiteindelijk liep Aage M. toch tegen de lamp en verdween hij voor enkele jaren achter slot en grendel.

Kennelijk is Aage M. in de cel niet tot inkeer gekomen. Hij moet althans voor de Middelburgse rechtbank verschijnen omdat hij verdacht wordt van heling van pandbrieven. Die pandbrieven, met een totale waarde van maar liefst zes miljoen gulden, werden in september 1978 gestolen uit de bergruimte van een Middelburgse flat. Ze behoorden toe aan de Belgische zakenman Leon Maes, die ze bij een Middelburgse vriend in bewaring had gegeven. Overigens was Aage M. bij deze kraak zelf niet betrokken. Hij wordt, zoals gezegd, ,,slechts" verdacht van heling. Dat geldt ook voor nog vier anderen, terwijl de 48-jarige Vlissinger S. S. en de 49-jarige T. V. uit Leiden volgens de tenlastelegging aangemerkt moeten worden als de twee hoofdverdachten.

Voordat de Middelburgse recherche een punt achter de oplossing van deze omvangrijke zaak kon zetten, heeft ze menige knoop moeten ontwarren. Was het immers niet op z'n minst raadselachtig dat zakenman Maes een dergelijk groot aantal waardepapieren (6.000) achteloos in de bergruimte van een flat had laten opslaan? En hoe hadden derden lucht gekregen van dit ,,goudmijntje"? Daarbij kwam dat de eigenaar van de pandbrieven, Leon Maes, bepaald geen smetteloos verleden had. Op het moment van de inbraak in de Middelburgse flat zat hij zelfs vast in het Huis van bewaring in Rotterdam vanwege het feit dat hij zich onder valse naam (Kaars) had uitgegeven. Ook werd hij gezocht door de Belgische justitie in verband met een fraudezaak.

Toch bleek al gauw dat de Middelburgse recherche het in deze richting niet moest zoeken. Brigadier B. P. Traas: ,,Dat spoor liep dood. Maes had, zo werd al snel duidelijk, de pandbrieven legaal bij de Wesland Hypotheekbank gekocht. waarna hij ze naar zijn eigen bungalow had meegenomen. Omdat zijn vrouw zich echter niet veilig meer voelde, heeft Maes ze later in ijzeren kisten bij een Middelburgse vriend gebracht."

«^^/i^mmFi^^S^y'• Arrestatie

Dé recherche kwam op het goede spoor toen in oktober '78 de Goesenaar Joop S. zich bij het Middelburgse kantoor van de Westland Hypotheekbank vervoegde met het verzoek of hij voor een slordige drie miljoen gulden aan pandbrieven kon verzilveren. De bank rook lont en schakelde de politie in. (Pandbrieven worden normaliter op de effectenbeurs verhandeld, al zijn er ook nog wel andere kanalen. Het zijn waardepapieren van duizend gulden per stuk, die jaarlijks een zeker bedrag aan rente opbrengen. In de praktijk worden veel pandbrieven met zwart geld gefinancierd omdat ze slechts genummerd zijn en dus niet op naam staan.)

Toen de recherche eenmaal een aanknopingspunt had, volgden van lieverlee meer arrestaties. Onder de arrestanten bevond zich Aage M., die thans met nog vier anderen terecht zal moeten staan wegens het in bewaring houden en aan'de man brengen van gestolen pandbrieven. Op dit misdrijf staat een straf van ten hoogste 3 jaar en een maximale geldboete van 12.000 gulden. Voor de hoofdverdachten S. S. en T. V., die de pandbrieven zouden hebben ontvreemd, is die maximum-straf aanzienlijk zwaarder. Zij kunnen, als de rechtbank hun het volle pond geeft, voor 9 jaar achter de tralies verdwijnen.

Gecompliceerd

Volgens de Middelburgse brigadier Traas, die volgende week de rol vervult van getuige-deskundige, is de pandbrievenaffaire een zaak die haar weerga in Nederland niet kent. Voor zover hem bekend althans is in ons land nimmer een kraak gepleegd waarbij de buit zo'n hoge waarde had. „Ook Franse collega's", zegt hij, „stonden even met hun oren te klapperen toen ik het bedrag noemde. En daar zijn ze toch echt wel wat gewend op dit gebied."

De brigadier heeft bij elkaar ruim anderhalf jaar aan deze affaire gewerkt. Een gecompliceerde zaak dus? Traas: „Dat kun je wel zeggen, ja. Het aantal ontvreemde pandbrieven was natuurlijk erg hoog. We hebben nu voor vijf miljoen gulden weten te achterhalen maar dat Aage M. met zijn vrouw en zoontje in zijn woning achter de sexclub Pandorra in Middelburg. heeft ons dan ook erg veel tijd gekost. Verder werd één van de verdachten in Frankrijk aangehouden. Die moest uitgeleverd worden, wat ook weer de nodige vertraging opleverde. Bovendien ontkende een van de verdachten, die in Zwitserland was gearresteerd, iedere betrokkenheid bij deze affaire. Via een civiel proces moest eerst uitgemaakt worden dat hij niet de rechtmatige eigenaar was van de pandbrieven."

Brein?

Intussen is één raadsel nog steeds niet opgelost: hoe wisten de hoofdverdachten in deze zaak dat de pandbrieven van Maes in een Middelburgse flat werden bewaard? Onwillekeurig gaan de gedachten uit naar Aage M., de meesterkraker aan wie een zekere genialiteit in het organiseren van malafide praktijken niet kan worden ontzegd. Toch meent brigadier Traas dat dit verband niet automatisch gelegd mag worden. Hij zegt: „Aage M. heeft inderdaad de naam maar dat wil nog niet zeggen dat hij in deze affaire als brein heeft gefungeerd. Mogelijk dat tijdens de rechtszitting een tipje van de sluier kan worden opgelicht, alhoewel ik dat niet direct verwacht." Dat Traas op dit punt weinig optimis

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Meesterkraker Aage M. staat opnieuw terecht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken