Bekijk het origineel

Informatie gevraagd over spreidingsbeleid R'dam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Informatie gevraagd over spreidingsbeleid R'dam

Volgende week kort geding tegen gemeente

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De gemeente Rotterdam kan in de loop van volgende week een brief verwachten van de ministeries van volkshuisvesting, justitie en binnenlandse zaken, waarin nadere uitleg wordt gevraagd over het beleid van de gemeente om buitenlanders over de stad te verspreiden.

Een aantal belangenorganisaties van buitenlanders en Surinamers, die het spreidingsbeleid als uitermate discriminerend ervaren, hebben de drie ministeries gevraagd de besluiten over de nota . „leegloop en toeloop" te schorsen of voor vernietiging door de Kroon voor te dragen. In 1974 werd een Rotterdams raadsbesluit vernietigd, waarin de gemeente een spreiding van vijf procent buitenlanders over alle wijken voorstond.

De elf protesterende organisaties voeren aan, dat er nu in wezen hetzelfde aan de hand is, met dien verstande, dat Rotterdam nu streeft naar een spreiding van zestien procent per wijk. Een beroep op de algemene beroepscommissie van de gemeente om de gewraakte raadsbesluiten te schorsen, werd donderdag door de gemeenteraad officieel van de hand gewezen. De weg naar een Arob-procedure is afgesneden, doordat de beroepscommissie van mening is dat er geen sprake is van een officieel raadsbesluit, maar dat er door de gemeenteraad slechts instemming is betuigd met beleidsvoornemens.

Inmiddels is Rotterdam wel begonnen met het uitvoeren van het spreidingsbeleid door dertien wijken aan te wijzen, waarheen Marokkanen, Turken en Surinamers uit oude stadswijken kunnen verhuizen.

De instellingen, die tegen het spreidingsbeleid in verzet zijn gekomen, hebben nu hun hoop gericht op maatregelen van de rijksoverheid. Bovendien zullen zij volgende week woensdag de president van de Rotterdamse rechtbank in een kort geding vragen om stopzetting van alle activiteiten die met het spreidingsbeleid verband houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Informatie gevraagd over spreidingsbeleid R'dam

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken