Bekijk het origineel

Defensie levert 6200 ha aan natuurgebieden in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Defensie levert 6200 ha aan natuurgebieden in

Van Eekelen: Oefenmogelijkheden niet optimaal

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Blijkens de gisteren aan de Tweede kamer overhandigde Structuurnota militaire terreinen (SMT) komen er in ons land zeven grote oefenterreinen z^n geprojecteerd van ongeveer 250 hectare.

Staatssecretaris dr. W. F. van Eekelen van Defensie en minister drs. P. A. C. Beelaerts van Blokland van Volkshuisvesting wezen er tijdens een gisteren gehouden persconferentie op, dat op deze wijze in ons land de komende 25 jaren 62(X) hectare natuurgebied vrijkomen voor ander gebruik. Door herverkaveling komt in totaal 7500 hectare ter beschikking, anderzijds echter zal in totaal 1300 hectare moeten worden verworven.

De grote terreinen zijn grotendeels gepland in bestaande of reeds geprojecteerde oefengebieden, te weten in de Marnewaard (Lauwersmeer), ten noorden van Havelte, oostelijk van Ermelo, op de Ginkelse heide bij Ede, op de Leusderheide, op de Oirschotse heide en op de Weerterheide. De negen kleine oefenterreinen komen bij Anlo, op het Witterveld bij Assen, op de Stakenberger heide, op het Stroese zand, op het Groote veld te Lochem, op de Arnhemse heide, ten westen van Havelte en op de Oirschotse heide.

Desgevraagd verklaarde staatssecretaris Van Eekelen dat de oefenmogelijkheden zoals geschetst in de structuurnota uit militair oogpunt niet optimaal zijn. Door ruimtegebrek en gezien het belang van een verantwoord milieubeheer kan men veelal niet anders, aldus Van Eekelen.

Voor de vloot zullen de havenfaciliteiten in Den Helder en Vlissingen worden gehandhaafd, terwijl voor de luchtmacht de twee schietranges de Vliehors op Vlieland en de Noordvaarder op Terschelling volgens de regering eveneens in gebruik moeten blijven. In het kader van de planologische kernbeslissing Waddenzee zal worden onderzocht of een deel van de wapentraining op deze luchtmachtranges naar het buitenland kan worden verplaatst. Lukt dit, dan zal de Noordvaarder,,slapend" kunnen worden gemaakt.

In het Lauwersmeergebied zullen in de Kollumerwaard een schietterrein en in het oefenterrein Marnewaard schietbanen voor boordwapens van infanterievoertuigen worden aangelegd. Indien de Markerwaard zal worden ingepolderd zal worden bekeken of daar een groot oefenterrein van 3000 hectare zal worden ingericht.

De in 1976 begonnen bouw van een munitiemagazijnencomplex te Veenhuizen zal tot 1986 voortduren. Volgens de structuurnota bestaat een groot aantal van de munitie-opslagplaatsen uit vestingwerken uit de vorige eeuw, die niet meer aan de moderne operationele en bedrijfseconomische aspecten voldoen. Ook door uitbreiding van het aantal munitiesoorten is er eigenlijk behoefte aan een tweede magazijnencomplex in het gebied ten zuiden van Dedemsvaart. Tot de bouw ervan zal echter op zijn vroegst in 1995 worden overgegaan.

Het structuurschema zal gedurende ongeveer een jaar op 2200 plaatsen in Nederland, zoals gemeente- en provinciehuizen, bibliotheken en Kamers van koophandel ter inzage liggen. In die periode is er de mogelijkheid tot inspraak en vindt tevens verder bestuurlijk overleg plaats.

Reacties

In een reactie op het verschijnen van de structuurnota zegt de Landelijke vereniging tot behoud van de Waddenzee, dat het Waddengebied met het nu geplande beleid als verloren moet worden beschouwd. Volgens de Stichting natuur en milieu zal de nota door veel groeperingen als een oorlogsverklaring worden opgevat. Natuur en milieu noemt het structuurschema verwerpelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Defensie levert 6200 ha aan natuurgebieden in

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken