Bekijk het origineel

Voorkeur blijft voor particulier initiatief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Voorkeur blijft voor particulier initiatief

Minister Gardeniers over welzijnswerk

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Gardeniers van CRM houdt vast aan de voorkeur voor particulier initiatief in het welzijnswerk. Wel heeft zij een wijziging iri de kaderwet specifiek welzijn aangebracht waarover de Tweede kamer donderdagmiddag het debat voorzette die volgens de bewindsvrouwe nog strikter bepaalt dat democratisch en doelmatig particulier initiatief de voorkeur heeft.

Meijer (PvdA) zei hierin geen materiële wijziging van het wetsontwerp te zien. Ook bij de VVD heeft de minister de weerstand op dit punt niet kunnen wegnemen.

Mevrouw Kappeyne van de Coppello wees op een uitzonderingsbepaling in de kaderwet. Die houdt in dat instellingen die niet willen democratiseren, omdat dat in strijd is met hun geloofsgronden, niet hoeven te democratiseren. Een dergelijke uitzondering wordt in de wet op de ondernemingsraden niet gemaakt.

Stimuleren

Minister Gardeniers erkende hierop het antwoord schuldig te moeten blijven. Zij zal het vraagstuk voorleggen aan de commissieDijk die de regering over deze zaken adviseert.

Met de voorkeur voor particulier initiatief bedoelt de regering volgens minister Gardeniers vooral het stimuleren van nieuw initiatief van burgers in het welzijnswerk. Een gemeentebestuur zal zeer duidelijke argumenten moeten hebben om subsidie aan dergelijke initiatieven te weigeren. De gemeente zal bijvoorbeeld moeten aantonen dat zo'n instelling niet doelmatig te werk gaat.

Het bezwaar van de PvdA en een deel van de VVD hiertegen is dat de gemeente niet vrij is in zijn welzijnsbeleid. Het kan er op uitdraaien, zo betoogde de socialist Meijer, dat de gemeente een beroepsprocedure van een particuliere instelling verliest en gedwongen wordt die instelling te subsidiëren voor bezigheden die de gemeente zelf had willen aanpakken.

De behandeling van het wetsontwerp is tot een nader tijdstip aangehouden. De betrokken Kamercommissie zal zich eerst nog buigen over de artikelen van het ontwerp en de amendementen erop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Voorkeur blijft voor particulier initiatief

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken