Bekijk het origineel

Spaanse koning doet beroep op militairen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spaanse koning doet beroep op militairen

„ Waak voor onbesuisde vergeldingsacties"

2 minuten leestijd

MADRID — Koning Juan Carlos van Spanje heeft dinsdag een dringend beroep gedaan op de Spaanse strijdkrachten trouw te blijven aan de troon en de grondwet. Hij vroeg hun voorts geen onbesuisde actie te nemen tegen het tegen het leger gerichte terrorisme dat de laatste dagen In Spanje weer de kop opsteekt.

De koning zei een en ander dinsdag in een toespraak tijdens een bijeenkomst met 42 hoge officieren van de Spaanse landmacht, luchtmacht en marine. De Spaanse koning zei de verontwaardiging binnen het leger over de moord op twee hoge officieren door de Baskische afscheidingsbeweging ETA te delen. Daartegen dient krachtig gehandeld te worden, aldus de vorst. De strijdkrachten krijgen een grotere rol in de strijd tegen het terrorisme in Spaans Baskenland, ingevolge maatregelen die de Spaanse regering maandag heeft goedgekeurd.

Waarschuwing

De Spaanse monarch dankte verder de strijdkrachten voor hun kalme en gedisciplineerde houding tijdens de mislukte staatsgreep van 23 februari. Hij waarschuwde hun echter dat de invloed van de militairen op de politiek na de gebeurtenissen op 23 februari niet mag gaan bepalen. Een herhaling van de situatie kan echter tot een ware tragedie leiden, zo zei Juan Carlos in zijn eerste bijeenkomst met de hoogste militaire autoriteiten •sinds zijn troonsbestijging vijfjaar geleden. Bij het topoverleg waren ook premier Leopoldo Calvo Sotela en minster Alberto Oliart van defensie aanwezig.

Arrestaties

In Spaans Baskenland werden dinsdagochtend na de beslissing van maandag in alle vroegte door politie en paramilitaire Guardia Civil tientallen afgevaardigden van de separatistische coalitie.aangehouden, die nauw verbonden is' met ETA-militar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Spaanse koning doet beroep op militairen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken