Bekijk het origineel

Sotelo krijgt steun premier Baskenland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sotelo krijgt steun premier Baskenland

Ruim dertig arrestaties bij grote razzia

2 minuten leestijd

MADRID — De Spaanse premier, Leopoldo Calvo Sotelo, heeft woensdag de steun gekregen van de leider van de Baskische autonome regering, Carlos Garaicoechea, voor het besluit militairen een directe rol te geven in de strijd tegen het politieke geweld in Baskenland.

Na een gesprek van twee uur in Madrid verklaarde Garaicoechea tegenover verslaggevers dat er wederzijds de wens bestaat samen te werken in de huidige, politiek moeilijke situatie.

De Baskische'premier noemde de jongste maatregel van de centrale regering de consequentie van ,,terroristische provocatie". Volgens Garaicoechea zal het besluit militairen een rol toe te bedelen in de strijd tegen het terrorisme de individuele rechten niet aantasten noch een inmenging inhouden in de zaken van de burgerlijke autoriteiten. De Baskische premier zei echter ook te hopen dat er geen strengere maatregelen nodig zijn en tevens maakte hij duidelijk zich te zullen verzetten tegen een eventuele afkondiging van de noodtoestand in Baskenland.

Harde acties

Intussen heeft de militaire vleugel van de Baskische Afscheidingsbeweging ETA zich verantwoordelijk gesteld voor de moord vorige week op twee kolonels. De moorden waren aanleiding voor de regering in Madrid voor het eerst militairen in te schakelen in de strijd tegen de guerrilla.

Bij de tot nu toe grootste razzia in Spaans Baskenland tegen de ETA-terroristen zijn, naar woensdag officieel is meegedeeld 34 vermoedelijke aanhangers van de ETA aangehouden. Onder hen zijn verscheidene politici van de nauw met de ETA verbonden radicaal-separatistische partijcoalitie „Herri Batasuna" (eenheid van het volk).

Deze razzia was dinsdagavond het voorspel van het offensief t«Ken de Baskische terroristen, die door de regering in Madrid aangekon. digd was. Eenheden van de marine hebben gelijktijdig in de SpaansFranse grenswateren gepatrouilleerd om de terroristen de vluchtweg naar Frankrijk af te snijden. Eenheden van het leger, waaronder guerrillaspecialisten, zullen het komende weekeinde de grensbewaking versterken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Sotelo krijgt steun premier Baskenland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken