Bekijk het origineel

Manifestatie tegen spreidingsbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Manifestatie tegen spreidingsbeleid

Rotterdam boos op migmntenorganisaties

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De gemeente Rotterdam is boos op een aantal migrantenorganisaties, die uit protest tegen het gemeentelijk beleid om de buitenlanders over de stad te verspreiden, komende zondag een manifestatie hebben belegd onder de titel ,,geen apartheid in Rotterdam".

De organisaties, die eerder in kort geding voor de president van de Rotterdamse rechtbank de bezwaren tegen het spreidingsbeleid kenbaar maakten, gebruiken volgens B en W valse argumenten. ,,Het is onjuist dat Surinamers, Turken en Marokkanen niet vrij zijn om te kiezen waar ze willen wonen, doordat B en W voor hen voorkeursgebieden hebben aangewezen", zo zegt het College.

Rotterdam is bij zijn beleid van „gebundelde deconcentratie" uitgegaan van de vrijwillige medewerking van de

Het gebouw is al geruime tijd klaar maar in verband met de verkoop van de appartementen vindt de opening nu plaats.

Om te voorkomen dat de kosten, die leegstand met zich meebrengt, nog hoger zullen stijgen werd bij het ministerie toestemming gevraagd om de onverkochte woningen te mogen verhuren. Op dat verzoek werd gunstig gereageerd.

Het was de bedoeling dat van de 84 woningen er 52 werden verkocht en de overige verhuurd. Aangezien er maar 22 werden verkocht zijn nu ook de 30 woningen waar geen kopers voor waren, verhuurd. migranten. Doel van de gemeente is de achterstandsituatie van de buitenlanders op het gebied van wonen, werken en onderwijs op te heffen. Rotterdam denkt dit te bereiken door de migranten de kans te bieden te verhuizen uit de overbevolkte en verpauperde wijken naar nieuwe stadsdelen.

Actie

De actie van de migrantenorganisaties is volgens B en W niet in het belang van de ,,Rotterdamse" buitenlanders. Zij verscherpt de tegenstellingen, waardoor de kans op discriminatie wordt vergroot.

De migrantenorganisaties, waaronder een groot aantal Surinaamse welzijnsinstellingen, vinden dat Rotterdam door het aanwijzen van wijken voor bepaalde groepen buitenlanders, de discrifninatie in de hand werkt. ,,De buitenlanders krijgen de schuld van de problemen in de oude stadswijken", zo stellen zij.

Toelichting

In een brief aan minister Wiegel van Binnenlandse zaken heeft het College vrijdag een uitvoerige toelichting gegeven op het spreidinsbeleid en de uitvoering daarvan. De bewindsman heeft hierom gevraagd, omdat migrantenorganisaties hebben verzocht om schorsing van de raadsbesluiten of vernietiging door de kroon. In 1974 werd een raadsbesluit van de gemeente Rotterdam, waarin werd uitgegaan van vijf procent buitenlanders per wijk, vernietigd omdat de Raad van state het beleid discriminerend vond. Nu wordt uitgegaan van een streefpercentage van 16. Dit is volgens Rotterdam beslist geen maximum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Manifestatie tegen spreidingsbeleid

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken