Bekijk het origineel

Buitenlanders tegen spreidingsbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Buitenlanders tegen spreidingsbeleid

Manifestatie in Rotterdamse Doelen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Enkele honderden buitenlanders en Surinamers hebben zondag tijdens een manifestatie in de Rotterdamse „Doelen" geprotesteerd tegen het spreidingsbeleid van de gemeente Rotterdam. In een verklaring wijzen zij dit beleid af omdat dit volgens hen discriminerend is. Als de gemeente haar beleid doorzet, hangt het volgens hen van nationaliteit, ras, huidskleur of culturele achtergrond af of iemand in aanmerking komt voor een andere woning.

In een kort geding voor de president van de Rotterdamse rechtbank maakmeentelijke sociale dienst gaat een afspraakspreekuur invoeren. Door grote toeloop van kliënten zijn vanaf september vorig jaar lange wachttijden ontstaan. Per kliënt is vanaf 1 april een half uur beschikbaar en is het aantal spreekkamers met twee uitgebreid tot elf. In het vierde kwartaal steeg het aantal kliënten met ruim 250 tot 3955. ten de migranten eerder hun bezwaren tegen het spreidingsbeleid kenbaar. Tijdens de manifestatie werden de bezoekers opgeroepen op 16 april massaal naar de uitspraak van het geding te komen.

Terug draaien

H. R. Rozeval van de landelijke federatie welzijnsstichtingen voor Surinamers deed een beroep op de Rotterdamse bevolking om het beleid van hun- gemeente tegenover buitenlanders terug te draaien. Rozeval vestigt ook zijn hoop op de rijksoverheid. Minister Wiegel vroeg onlangs meer duidelijkheid van Rotterdam. De buitenlanders vinden dat zij niet betrokken zijn bij het plannen maken van de gemeente. ,,Indertijd hebben wij onze mening geventileerd maar die is voor kennisgeving aangenomen", aldus Rozeval.

Rotterdam heeft de afgelopen week boos gereageerd op de manifestatie. De actie van de migrantenorganisaties vindt het stadsbestuur niet in het belang van de „Rotterdamse" buitenlanders. Zij verscherpt de tegenstellingen waardoor de kans op discriminatie wordt vergroot, aldus het college vap Ben W.

B^ch uldigingen

De PvdA exclusief wethouder Schouten diende daarop een motie van wantrouwen in tegen wethouder Van Dijkhuizen. Men beschuldigde hem ervan onvoldoende op de hoogte te zijn van de te nemen stappen om bij een schooladvies- en begeleidingsdienst te kunnen aansluiten; de gemeenteraad verkeerd te hebben geïnformeerd, de verzoeken van de schoolraad niet serieus te hebben genomen en onder andere door onzorgvuldigheden de belangen van het onderwijs te hebben geschaad.

De heer H. L. Zuideraa (GemeentebelangenA'VD) wees erop dat de gehe

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Buitenlanders tegen spreidingsbeleid

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken