Bekijk het origineel

IRA-terrorist in Lagerhuis?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRA-terrorist in Lagerhuis?

1 minuut leestijd

BELFAST — De gedetineerde hongerstaker van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), Bobby Sands, maakt een goede lians op 9 april bij een speciale Britse parlementsverkiezing een zetel in het Lagerhuis in de wacht te slepen. De voornaamste concurrent van Sands trok maandag zijn kandidatuur in.

Het 27-jarige IRA-lid, dat in de Maze-gevangenis in Belfast een celstraf uitzit van 14 jaar voor verboden wapenbezit, is door de autoriteiten niets in de weg gelegd om voor het district Fermanagh en South Tyrone zijn kandidatuur te stellen, maar een verkiezingsoverwinning zou voor grote problemen zorgen. Als gevangene zal hij niet in staat zijn om zijn zetel in het Parlement te bezetten.

Juristen hebben verklaard dat mocht Sands de overwinning behalen een nieuwe verkiezing zal moeten worden uitgeschreven. Het besluit van Sands om zijn kandidatuur te stellen wordt door politieke commentatoren voornamelijk gezien als een propagandastunt van het IRA. Men wil daarmee kennelijk de Britse autoriteiten, die het gezag voeren over Noord-Ierland, in verlegenheid brengen. De zetel voor het district kwam vacant toen het Lagerhuislid Frank Maguire eerder dit jaar overleed.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

IRA-terrorist in Lagerhuis?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken