Bekijk het origineel

Amerikanen geschokt door moordaanslag op Reagan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Amerikanen geschokt door moordaanslag op Reagan

Toestand president bevredigend, perschef zwaar gewond

5 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse president Ronald Reagan is gisteravond doelwit geweest van een moordaanslag. Op het moment dat hij - na een diner in het Hiltonhotel - zijn auto wilde instappen, werd een aantal schoten op hem afgevuurd. Veiligheidsagenten duwden de president de gepantserde wagen in, die in aller ijl wegreed.

President Reagan heeft maandag ruim twee uur op de operatietafel gelegen voor de verwijdering van een kogel uit zijn linkerlong en van medische zijde werd meegedeeld dat met zijn volledige herstel drie maanden heen kunnen gaan.

De 70-jarige president zal vermoedelijk nog twee weken in het ziekenhuis „George Washington" in de buurt van het Witte Huis blijven voor herstel van de operatie als gevolg van de aanslag, die ook zijn perschef Jim Brady en twee mannen van de veiligheidsdienst verwondde.

Grapjes vóór operatie

Vice-president George Bush, de tweede man in Washington na de president, haastte zich van een bezoek aan Texas terug naar Washington om tijdelijk de zaken in handen te nemen. Hij deelde aan de pers mee dat Reagan de aanslag „met vlag en wimpel" had doorstaan.

Artsen verklaarden dat de president, die het ziekenhuis binnenwandelde en grapjes maakte met zijn vrouw en medewerkers alvorens de operatiezaal binnengeleid te worden, vanaf vandaag weer beslissingen kon nemen.

Brady zwaargewond
Dr. O'Leary, woordvoerder van het ziekenhuis, zei.dat een kogel dwars door Brady's hersenen was gegaan en aan de andere kant naar buiten was gekomen. Chirurgen verklaarden maandagavond laat dat de overlevingskans van de 40-jarige perschef beter leek dan eerder op de dag. Op zeker ogenblik was het erop of eronder maar nu was zijn toestand stabiel. Er is hersenbeschadiging maar de omvang daarvan is nog niet volledig bekend.

Voor hotel Hilton ontstond complete chaos toen Reagan naar buiten kwam, na een toespraak tot vakbondsleiders te hebben gehouden. Er vielen enkele schoten en de president, een bevroren glimlach om zijn mond, stond een seconde of twee als aan de grond genageld. Vervolgens werd hij, met een glimlach die grimlach was geworden, zonder veel plichtplegingen in zijn kogelvrije limousine gedrukt.

Hinckley gearresteerd
Onder uitroepen als „ga liggen, zorg dat je wegkomt", trok de wagen snel op. Brady, een agent van de geheime dienst en een politieagent lagen bloedend op de door regen natte stoep.

Veiligheidsagenten arresteerden met zwaaiende vuurwapens en handmitrailleurs van Israëlische makelij de 25-jarige John Warnock Hinckley, een jongeman uit Evergreen in Colorado.

Bush en Haig
Vice-president Bush vernam in het Witte Huis dat het niet nodig was dat hij tot waarnemend president zou worden verklaard, aangezien de volledig alerte president Reagan in de loop van dinsdag weer besluitvaardig zou zijn. Wel nam Bush — vorige week door Reagan benoemd tot hoofd van het crisisteam in het Witte Huis, tot groot ongenoegen van een klaarblijkelijk in het ongewisse gelaten minister van buitenlandse zaken Alexander Haig — het militaire opperbevel over, voor het geval zich 's nachts een noodtoestand zou voordoen.

De effectenbeurs van New York en elders in Amerika sloten vroeg bij het vernemen van het nieuws en het congres schortte zijn beraadslagingen op.

(zie verder pag. 5)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Amerikanen geschokt door moordaanslag op Reagan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 maart 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken