Bekijk het origineel

Kritiek bisschoppen op atheïstische opvoeding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kritiek bisschoppen op atheïstische opvoeding

Doelstellingen ouders respecteren

3 minuten leestijd

BERLIJN — De Roomse bisschoppen van de DDR hebben in een gemeenschappelijk herderlijk schrijven gewezen op de grote atheïstische druk waaraan de christenen in dat land en vooral de jongeren volgens hen zijn blootgesteld.

Deze omstandigheid is, zo schrijven de bisschoppen, in strijd met de regels van de Verenigde Naties, de algemene verklaring van de rechten van de mens en de slotakte van de Europese veiligheidsconferentie van Helsinki, ,,die alle in de DDR van kracht zijn".

Volgens de bisschoppen wordt in de media en op school telkens weer gezegd dat in de verlangde communistische maatschappij de religie vanzelf meer en meer zal verdwijnen en geen plaats meer zal hebben. Maar, zo staat in de brief, de christenen in de DDR moeten ongeacht zulke ,,atheïstiche prognoses" zich met moed en hoop tot hun christelijk geloof bekennen, „dat ook onder deze moeilijke omstandigheden in hun land een kans heeft".

Het ,,opvoedingsmonopolie" van de staat is volgens de bisschoppen in strijd met het recht van ouders om hun kinderen op te voeden. ,,Ouders mogen hun recht om op te voeden niet uit handen geven en niemand mag het ze afnemen. Ook de staat moet bij zijn opvoedingsdoelstellingen de wil van de ouders respecteren", aldus de herderlijke brief.

De bisschoppen vragen zich af of het overeenkomt met het recht van ouders en de in de grondwet vastgestelde geloofsvrijheid dat christelijke kinderen, „wier ethische levensnorm de liefde tot haten worden opgevoed. ,,Wij kunnen als christenen nooit ja zeggen tegen haat. Haat schept vijandschap, en opvoeding tot haat vernietigt de wil tot vrede en de vrede zelf', aldus de brief.

Jeugdwijding
Naar het inzicht van de bisschoppen is de zgn. ,,jeugdwijding" eveneens in strijd met het recht op het vrij belijden van het geloof. Veel Roomse ouders vinden dit een slecht gebruik. De „jeugdwijding" is een soort eed van trouw aan de staat. Volgens de bisschoppen dient ze een atheïstisch doel. De deelname aan de ,,jeugdwijding" is weliswaar vrijwillig, maar wie niet deelneemt is volgens de brief blootgesteld aan „zo'n morele druk dat er van vrijwilligheid geen sprake meer kan zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kritiek bisschoppen op atheïstische opvoeding

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken