Bekijk het origineel

Reagan hervat werk vanuit ziekenhuisbed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reagan hervat werk vanuit ziekenhuisbed

President in uitstekende conditie

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Ronald Reagan die in een „uitzonderlijk goede conditie" verkeerde, en een „uitstekend humeur" liad nadat tijdens een operatie de kogel uit zijn linker long was verwijderd, heeft dinsdag vanuit het ziekenhuisbed zijn presidentstaak weer op zich genomen.

Binnen 24 uur nadat hij buiten een hotel in Washington in de borst was geschoten maakte de 70-jarige president al weer grapjes met verpleegsters van het George Washington universiteitsziekenhuis, terwijl de doktoren onder de indruk waren van zijn lichamelijk weerstandsvermogen.

Om 14.13 uur Westeuropese tijd troffen Witte-Huismedewerkers hem zittend aan in bed terwijl hij zijn tanden poetste na het ontbijt. Hij gebruikte zijn ontbijtbord om daarop een wet te ondertekenen die medewerkers hem hadden voorgelegd, zo vertelde plaatsvervangend perschef van het Witte Huis, Larry. Een woordvoerder van het ziekenhuis Dennis o'Leary zei dat Reagan het uitstekend maakte en dat hij over een week of twee uit het ziekenhuis zou kuimen worden ontslagen. „Dan nog een paar maanden en hij rijdt weer paard", aldus o'Leary.

Ook Brady beter

Hij zei verder dat de perschef van het Witte Huis, James Brady, die tijdens de moordaanslag door een kogel in het voorhoofd werd getroffen, het een stuk beter maakte, na een voorlopige operatie om vast te stellen hoeveel schade aan zijn hersens was aangericht. Brady's vooruitgang werd omschreven als „buitengewoon".

De dokter deelde mee dat er vrij veel schade was aan het rechter deel van de hersenen, maar slechts zeer weinig aan het linker gedeelte dat het geestelijk en spraakvermogen beheerst:

„We geloven dat hij in leven blijft, maar we hebben geen idee hoe het afloopt". De dokter zei tevens het bemoedigend te vinden dat zijn ogen geopend zijn, de pupillen klein en reageren op licht. Hij kan zijn rechter arm en been bewegen, wanneer dat wordt gevraagd maar is niet in staat te spreken. Als de verlamming blijvend is zal die zich waarschijnlijk beperken tot het rechter deel van zijn lichaam.

O'Leary wist verder te melden dat de twee politieagenten die eveneens bij de moordaanslag gewond raakten goed herstelden van hun verwondingen. Reagan zou een uitspraak van Winston Churchill hebben aangehaald door te zeggen: „er bestaat geen opbeurender gevoel dan te worden beschoten zonder succes".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 59 Pagina's

Reagan hervat werk vanuit ziekenhuisbed

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 59 Pagina's

PDF Bekijken