Bekijk het origineel

Terrein IJsselstein Lvol giftige stoffen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Terrein IJsselstein Lvol giftige stoffen

Waterwingebied kan gevaar lopen

2 minuten leestijd

1 UTRECHT — De eerste resultaten van een onderzoek naar alle terreinen van voormalige gasfabrieken in de provincie Utrecht hebben aangetoond dat het terrein van de vroegere gasfabriek in IJsselstein, waar nu een drinkwaterpompstation, is verontreinigd door allerlei teerpodukten.

In die bodem zijn tolueen, xyleen, benzeen, naftaleen, fenol en sporen van cyanide gevonden, maar volgens een voorlichter van de provincie Utrecht blijkt het drinkwater nog niet te zijn verontreinigd.

De provincie besloot tot het onderzoek naar aanleiding van de gifvondsten in het Utrechtse Griftpark, waar vorig jaar in de bodera aromatische koolwaterstoffen en een grote hoeveelheid tolueen, afkomstig van een voormalige gasfabriek en een drukkerij zijn aangetroffen. gasfabriek van Oudewater blijkt te zijn verontreinigd. Tot nu toe is alleen de aanwezigheid van cyanide vastgesteld, maar onderzocht wordt nog of er ook andere schadelijke stoffen in de bodem van het terrein zijn achtergebleven. De met cyanide vervuilde grond is ook gebruikt voor de aanleg van een pad bij een restaurant in Oudewater. Bekeken wordt of die grond, die nu is afgedekt met asfalt, zal moeten worden verwijderd.

Binnenkort zullen ook de onderzoekresultaten van de overige terreinen van de voormalige gasfabrieken in Zeist, Amersfoort, Saam, Veenendaal, Maarssen en Amerongen worden bekendgemaakt, aldus de voorlichter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Terrein IJsselstein Lvol giftige stoffen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken