Bekijk het origineel

Regering nog verdeeld over welzijnswerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Regering nog verdeeld over welzijnswerk

3 minuten leestijd

DEN HAAG — In het kabinet heerst nog steeds verdeeldheid over de Kaderwet Specifiek Welzijn. Minister Gardeniers (CRM) heeft de Kamer gisteren een korte brief verzonden waaruit blijkt dat de behandeling van deze wet op z'n vroegst eind van de maand kan worden afgerond.

Minister Gardeniers heeft de Kamer verder voorgesteld deze week de minder gevoelige onderdelen van de Kaderwet en de daaraan gekoppelde Wet Voorzieningen Gezondheidszorg af te handelen. Het kabinet heeft daardoor wat meer tijd om tot een vergelijk te komen.

Particulier initiatief
De moeilijkheden over de Kaderwet, die tal van taken op het welzijnsgebied overhevelt van Rijk naar Provincies en Gemeenten, zijn ontstaan toen de VVD-fractie in de Tweede kamer enkele weken geleden te kennen gaf een wijzigingsvoorstel van de PvdA te zullen steunen. Daardoor dreigde een wezenlijk onderdeel van de wet - voorrang voor het particuliere initiatief - in gevaar te komen. Minister Gardeniers schorste daarop de behandeling van het wetsontwerp voor nader beraad in het kabinet.

Daar vond zij ondermeer steun bij premier Van Agt, die evenals zij van mening is dat het welzijnswerk in ons land bij voorkeur in particuliere handen moet blijven. De VVD vindt daarentegen dat de lagere overheden hierover zelf maar moeten beslissen. De oppositie-partijen op hun beurt verzetten zich tegen iedere bevoorrechting van het particuliere initiatief. Zij willen zo snel mogelijk een eind maken aan de overheersende positie die de confessionelen in de welzijnsinstellingen (zieken- en bejaardenhuizen, maatschappelijk werk etc.) innemen.

Gebaar
Of de ministerraad alsnog op één lijn komt, hangt mede af van de VVD-fractie die vanochtend zou proberen een tussenvoorstel te produceren. Mochten de partijen elkaar niet op korte termijn vinden, dan lijkt het uitgesloten dat de kaderwet nog door dit kabinet wordt afgehandeld. In dat geval wordt aangenomen dat minister Gardeniers haar portefeuille ter beschikking zal stellen. Dat zou overigens een vrij machteloos gebaar zijn omdat het kabinet in zijn huidige staat nog maar enkele maanden voor de boeg heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Regering nog verdeeld over welzijnswerk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 7 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken