Bekijk het origineel

Kema-afyal wordt nog niet opgegraven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kema-afyal wordt nog niet opgegraven

Onduidelijkheid over afvoer naar ECN

3 minuten leestijd

ARNHEM — De Kema in Arnhem vreest, dat het op haar terrein begraven licht radio-actieve afval dit jaar niet meer zal worden opgegraven, zoals wel de bedoeling was. De Kema weigert namelijk om zelfs maar met de voorbereidingen van die opgravingen te beginnen, zolang minister Ginjaar van volksgezondheid of het energiecentnim Nederland (ECN) in Petten niet schriftelijk garanderen, dat het afval veilig kan worden afgevoerd en elders zal worden opgeslagen.

Zeeuwse senator tegen brug-tunnel
Van één onzer redacteuren) DEN HAAG — De Zeeuwse VVDsenator Schlingemann, jarenlang een verklaard voorstander van de vaste oeververbinding over de Westerschelde, blijkt plotseling veranderd te zijn in een tegenstander.

Tijdens het dinsdag gevoerde debat in de Eerste Kamer over de begroting van Verkeer en Waterstaat, gaf hij onomwtnden te kennen het project te duur te vinden. Bovendien verwacht L hij dat een volgend kabinet de VOW 1 zal schrappen. Daarom wil de senator, die jarenlang lid is geweest van het Zeeuws Provinciaal Bestuur, zo snel , mogelijk de veerdiensten over de Westerschelde verbeteren.

De Kema heeft om die garantie gevraagd sinds de minister vorig jaar decemoer toestemming gaf om het afval boven de grond te halen. Ginjaar noch het ECN hebben die garantie tot nu toe kunnen of willen geven. Maar zelfs als die garantie er vandaag wel zou komen, is het de vraag of kan worden begonnen met het opgraven, aldus dinsdag de Kema-woordvoerder.

Oceaan

Het Kema-afval moet namelijk door het ECN in de oceaan worden gedumpt en dat kan gezien de weersomstandigheden op zee uiterlijk tot september. De Kema denkt tenminste zeven maanden (inclusief voorbereidingstijd) nodig te hebben voor het opgraafwerk, dat zeker vijf miljoen gulden zal kosten. De enige mogelijkheid is nog, aldus de Kema, dat het ECN het aifval zolang in Petten opslaat. Gebeurt dat niet, dan laten wij het afval liever veilig bij ons in de grond zitten, zo zegt de Kema.

Het Kema-afval'is afkomstig van een kleine, niet meer in gebruik zijnde . proefreactor en werd in de jaren 19561972 begraven. Het afval kwam enige jaren geleden in het nieuws, nadat er verband was gelegd met kankergevallen bij mensen, die els kind op het Kema-terrein hadden gespeeld. radio-actief afval nog langer in zee te storten. Verschillende milieugroepen hebben aangekondigd met ingang van volgend jaar flink actie te zullen voeren tegen mogelijke dumpingen van' radio-actief afval in de oceaan.

De minister installeerde een commissie heroverweging radio-actief afval, die de mogelijkheden moet nagaan van andere manieren van opslag, bi die commissie zitten ambtenaren, vertegenwoordigers van een milieubeweging en het ECN. De Kema is tot haar teleurstelling niet vertegenwoordigd. Het zal volgens de Kema nog wel even duren voordat deze commissie advies uitbrengt.

Merkwaardig

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne noemde de uitlatingen van de Kema dinsdag „merkwaardig". Hij wees erop dat de minister onlangs nog aan de Kema heeft laten weten dat hij uit oogpunt van volksgezondheid of milieuhygiëne geen bezwaren heeft tegen de opgraving van het radio-actief afval. Daarom zal minister Ginjaar de benodigde vergunningen „zo snel mogelijk" na de aanvrage verlenen. Volgens de woordvoerder neeft de Kema de vergunning nog niet aangevraagd.

Het verlenen van een vergunning houdt al automatisch in dat het afvd veilig wordt afgevoerd en opgeslagen. „Anders zou de bewindsman de vergunningen niet geven", aldus de woordvoerder. De schriftelijke garantie die de Kema eist, is volgens hem dan ook „volstrekt niet aan de orde".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kema-afyal wordt nog niet opgegraven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken