Bekijk het origineel

Spreidingsbeleid is niet discriminerend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spreidingsbeleid is niet discriminerend

President rechtbank Rotterdam

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het beleid van de gemeente Rotterdam om buitenlanders over de stad te verspreiden is niet discriminerend. Dit bepaalde de president van de rechtbank in Rotterdam vrijdag in een kort geding dat was aangespannen door elf belangenorganisaties van buitenlanders en Surinamers. Hun eis om het Rotterdamse beleid van „gebundelde deconcentratie" te verbieden, werd door de president afgewezen.

Volgens de president is het spreidingsbeleid juist gericht op het scheppen van meer kansen op goede huisvesting van in het bijzonder niet-Nederlandse inwoners van Rotterdam. Het vaststellen van een aantal wijken, waarheen buitenlanders uit de oude stadsdelen per groep kunnen verhuizen, heeft niets te maken met rassendiscriminatie. Met de vaststelling van deze gebieden is volgens mr. Nivard geenszins gebleken dat vestiging elders in de stad belemmerd wordt. „Integendeel, de gemeente heeft steeds met nadruk gesteld dat de vrijheid van vestiging basis van het beleid blijft", aldus het vonnis.

Medewerking
Het spreidingsbeleid valt of staat met de vrijwillige medewerking van de buitenlanders in Rotterdam. Weigeren zij die medewerking, dan zal in de toekomst moeten worden vastgesteld dat het streven van de gemeente is gelukt. ,,Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de gemeente zal trachten haar beleid onder dwang te effectueren", aldus mr. Nivard.

Er is volgens de president nergens uit gebleken dat er woonvergunningen aan buitenlanders zijn geweigerd, die wilden gaan wonen in een wijk waar het streefpercentage van 16 al was bereikt of overschreden. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de gemeente buitenlanders op grond van hun ras of huidskleur achterstelt.

De nota „leegloop en toeloop" doet in feite niets meer dan het aangeven van de contouren van een beleid, zo vindt de president. De nota is ook slechts voor kennisgeving door de gemeenteraad aangenomen. Over feitelijke maatregelen moeten nog besluiten worden genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Spreidingsbeleid is niet discriminerend

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken