Bekijk het origineel

Franse volk schenkt Giscard vertrouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse volk schenkt Giscard vertrouwen

Met Mitterrand tweede ronde in

5 minuten leestijd

PARIJS — De twee winnaars van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn evenals zeven jaar geleden de huidige president Valery Giscard d'Estaing en de socialistische leider Francois Mitterrand. De belangrijkste verliezers, de gaullist Jacques Chirac en de communist Georges Marchais, zullen de scheidsrechters zijn van de tweede ronde op 10 mei die zeer spannend belooft te worden.

Volgens de officiële uitslag in Frankrijk zelf (nog zonder de uitkomst in de overzeese gebiedsdelen) heeft Giscard de meeste stemmen behaald met 28,03 procent (8.017.930 stemmen), gevolgd door Mitterrand met 26,01 procent (7.440.189 stemmen), een absoluut record voor de socialisten sinds 1945.

Marchais grote verliezer
Verrassend is het verlies van de communistische kandidaat Marchais, die niet meer dan 15,35 procent (4.392.741 stemmen) behaalde. De gaullisten burgemeester van Parijs Chirac, met 18,02 procent (5.154.153 stemmen), haalde een „eervolle" score binnen maar niet voldoende om zoals hij had gehoopt door te dringen naar de tweede ronde. Chirac en Marchais zijn de scheidsrechters van die ronde. Hun opstelling kan van groot belang zijn aangezien de 2 procent verschil tussen Mitterrand en Giscard te weinig is om ook maar enige zinnige voorspelling te doen wie straks het Elysee betrekt.

Persoonlijk standpunt
Van de „kleine kandidaten" kreeg de milieubeschermer Brice Lalonde verreweg het grootste aantal stemmen, 3,9 procent (1.116.236 stemmen), die nog wel eens van een doorslaggevend belang zou kunnen blijken te zijn. Achter hem behaalden de vijf overige kandidaten tussen de 1 en 2,3 procent van de stemmen. De opkomst van de kiezers, die 81,55 procent van de 36,7 miljoen stemgerechtigden bedroeg, was iets lager dan zeven jaar geleden.

De twee overgebleven presidentskandidaten stortten zich vandaag weer in de verkiezingsstrijd. Alle grote bijeenkomsten waren hiervoor al vastgesteld en Giscard had ook al, overtuigd dat hij de tweede ronde zou halen, Mitterrand voorgesteld twee debatten op de televisie te houden.

Noch Marchais, noch Chirac hebben hun opstelling of die van hun partijen al bekendgemaakt. Chirac zal een „persoonlijk standpunt" innemen, terwijl het centrale comité van de communistische partij dinsdag bijeenkomt om zijn houding te bepalen. Deze opstellingen en de wijze waarop de keizers ze overnemen zullen bepalend zijn voor de uitkomst van de tweede en laatste ronde van de verkiezingen.

Uit een eenvoudig rekensommetje van de twee kampen blijkt dat de regerende meerderheid zou beschikken over 49 pct van de stemmen, dat wil zeggen de stemmen van Giscard, Chirac en twee "kleine" rechtse kandidaten Debré en Marie-France Garaud. Aan de linkerzijde zorgen de stemmen van de socialisten, communisten en van de drie „kleine" linkse kandidaten (Crepeau, Bouchardeau, Laguiller) voor 47 procent.

Giscard tevreden
De huidige president Giscard d'Estaing verklaarde zondagavond op de televisie tevreden te zijn met de uitslag. Hij noemde zich de kandiaat die strijdt tegen „de bureaucratie en het marxisme" en stelde zijn rivaal voor als .afhankelijk van de communisten". Mitterrand die geen commentaar wilde leveren op het verlies van de communistische partij, stelde slechts vast dat „de strijd doorgaat".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Franse volk schenkt Giscard vertrouwen

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken