Bekijk het origineel

Dode en gewonden bij explosie in Belfast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dode en gewonden bij explosie in Belfast

Politie vreest nieuwe IRA-terreurgolf

2 minuten leestijd

BELFAST — Bij de ontploffing van een bom zijn maandag in Belfast vier politieagenten ernstig gewond. Een van hen overleed op weg naar een ziekenhuis. De bom, die in een bestelauto was geplaatst, ontplofte op het moment dat een politiepatrouille een onderzoek instelde nadat iemand had opgebeld dat de auto de weg blokkeerde.

De aanslag volgde op de politieactie van maandagmorgen waarbij twintig sympathisanten van de hongerstaker Bobby Sands werden gearresteerd. De toestand van het 27-jarige IRA-lid Sands, die in de Mazegevangenis al 58 dagen in hongerstaking is, wordt kritiek genoemd.

Politie paraat

In Londen maakte Scotland Yard bekend dat voor de tweede maal in drie dagen een parlementslid een bombrief had ontvangen, de betrokken parlementariër, de conservatief Kichard Alexander, weaarschuwde echter de politie die de bom onschadelijk wist te maken.

De politie vreest dat de bombrieven het begin vormen van een nieuwe golf van IRA-acties tegen vooraanstaande Britten. De laatste maal dat zoiets gebeurde was in december 1979. De politieautoriteiten trokken alle verloven in, terwijl Noord-Ierland zich opmaakt voor een golf van geweld als Bobby Sands sterft.

Sinn Fein, het politieke front van de IRA, deelde in Belfast mee dat Sands „zeer ernstig ziek is, buitengewoon zwak en dicht bij de dood". Een betrouwbare Britse zegsman zei dat Sands nog slechts 43 kilo woog. Toen Sands op 1 maart met zijn actie begon woog hij 70 kilo.

De Europese commissie voor de mensenrechten zal zich volgende week donderdag buigen over de zaak van Bobby Sands, de Ierse hongerstaker die op sterven ligt. Een woordvoerder van de commissie verklaarde maandag dat op 7 mei de commissie achter gesloten deuren over het probleem Sands zal vergaderen, ondanks de weigering van Sands dit weekeinde om twee vertegenwoordigers van de commissie te ontvangen.

Het verzoek aan de commissie om Sands te bezoeken is gedaan door Marcella Sands, een zuster van het IRA-lid. Sands zelf heeft de bemoeienis door de commissie van de hand gewezen, zeggende dat het een poging van de Britse regering is om het probleem te verdoezelen.

Als de commissie op 7 mei bijeenkomt, zal Sands al 68 dagen in hongerstaking zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Dode en gewonden bij explosie in Belfast

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken