Bekijk het origineel

Franse communisten stemmen Mitterrand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Franse communisten stemmen Mitterrand

Marchais roept op tot massale steun

2 minuten leestijd

PARIJS — De Franse communistische partij en partijleider Georges Marchais hebben dinsdag hun aanhangers opgeroepen bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen hun steun te geven aan de socialistische kandidaat, Frangois Mitterrand. Marchais zei dat hij erop zal staan dat de Communisten kabinetszetels krijgen wanneer Mitterrand wint.

Het centrale comité van de communistische partij constateert in een dinsdag uitgegeven verklaring dat de commimistische kandidaat, Georges Marchais, bij de jongstleden zondag gehouden eerste verkiezingsronde bijna 4,5 miljoen stemmen (ruim 15 procent) kreeg. Deze kiezers vormen volgens het bestuur „een belangrijke macht voor het tot stand brengen van verandering en eenheid".

De partij wil dat „al het nodige gedaan wordt om de huidige president" Giscard D'Estaing in de slotronde op 10 roei ten val te brengen. In het communiqué van de partij ontbrak de eerder gedane eis dat Mitterrand conununisten in zijn regering zou opnemen, maar Marchais heeft die eis herhaaldelijk voor de televisie gesteld..

In de Franse pers was de veronderstelling geuit dat de communisten hun steun aan Mitterrand zouden onthouden omdat zij liever een socialistische nederlaag zouden zien.

In de tweede, beslissende ronde op 10 mei gaat het tussen Giscard en Mitterrand. In 1974 was dat ook het geval. Toen had Giscard in de eerste ronde 32,6 procent van de stemmen gekregen, tegen Mitterrand die toen als kandidaat van de „Unie van links" (met de communisten en links-radicalen), 43,2 procent behaalde.

De Gaullistische kandidaat in 1974, Jacques Chaban-Delmas, verenigde toen 15,1 procent van de stemmen op zich, terwijl de conservatieve kandidaat, Jean Royer, 3,2 procent, de kandidaat van de Trotskistische „Lutte Ouvrière", Arlette Laguiller, 2,3 procent en de voorman van de toenmalige milieubeweging, Kené Dumont, 1,3 procent van de stemmen kreeg.

In de beslissende ronde in 1974 versloeg Giscard Mitterrand met 50,8 tegen 49,2 procent. Het stemmenverscbil bedroeg toen 424.594.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Franse communisten stemmen Mitterrand

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 1981

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken