Bekijk het origineel

Audet verwacht in '81 lager resultaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Audet verwacht in '81 lager resultaat

2 minuten leestijd

De Associatie van Uitgevers van Dagbladen en Tijdschriften Audet NV verwacht, dat de winst in 1981 zal dalen, al zullen de bedrijfsresultaten nog alleszins redelijk blijven, zo zei drs, A. A. J. W. Thijssen, directievoorzitter, bij de presentatie van het jaarverslag.

De huidige ontwikkeling maakt het noodzakelijk, dat het kostenpatroon kritisch onder de loep wordt genomen en het beleid bijgesteld. Hiermee is in de loop van 1980 al begonnen en hieraan wordt in 1981 verder gewerkt onder druk van de negatieve ontwikkeling van het advertentievolume, dat in het eerste kwartaal met 14 pet. daalde. In april trad een verbetering op. dat de nieuwe tekstverwerkingssystemen bij de dagbladuitgeverijen . dit jaar in gebruik worden genomen, waardoor in 1981 en volgend jaar de arbeidskosten verminderen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen, omdat in voorgaande jaren een aantal vacatures door tijdelijke arbeidskrachten, circa 30 tot 40, is opgevuld. Verder is inkrimping mogelijk via natuurlijk verloop en de VUT. De interne joumalistenopleiding is gestaakt. Er is geen personeelsstop, zo zei directielid W. C. Momma.

Het afgelopen jaar trad een stagnatie op in de groei, maar onder de gegeven omstandigheden bracht Audet het er niet slecht af aldus de heer Thijssen. Het advertentievolume bij de dagbladen van het bedrijf daalde met 4 pet tegen een landelijk gemiddelde van 5,7 pet. De daling was het grootst in het vierde kwartaal. De betaalde oplage bleef gi-oeien en wel met 2,6 p"ct (landelijk 1,4 pet). Hierdoor konden de advertentietarieven met 2,6 pet extra worden verhoogd.

HOGERE KOSTEN

In totaal groeide de omzet in 1980 met 5,4 pet tot ƒ 258 min. Het brutoexploitateeresultaat verminderde door hogere kosten met 16,8 pet tot ƒ 29,3 min. Mede dank zij vrijgevallen investeringspremies van ƒ 2,8 min kwam de nettowinst uit op ƒ 10,8 min tegen ƒ 13,9 min in 1979. Hieruit werd eerder een dividend voorgesteld van onveranderd ƒ9 per aandeel van ƒ20.

De investeringen bedroegen vorig jaar ƒ 36,9 min, waarvan ƒ 15,9 min in tekstverwerkingsapparatuur. In 1981 werden voor de nieuwe drukkerij in Roermond al verplichtingen aangegaan voor ƒ 14 min, terwijl dit jaar nog bestellingen en opdrachten worden geplaatst van ƒ21 min.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Audet verwacht in '81 lager resultaat

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken