Bekijk het origineel

Sands bracht jaren in Maze-gevangenis door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sands bracht jaren in Maze-gevangenis door

Straffen voor overvallen, wapenbezit en lidmaatschap van IRA

3 minuten leestijd

BOBBY SANDS

rige leeftijd bij het Ierse Republikeinse Leger (IRA) aan.

Dat was in 1972, toen Noord-Ierland aan de rand van een burgeroorlog stond. Bobby Sands was nog maar nauwelijks een maand bij de' IRA, of hij werd gearresteerd en - in 1973 - tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens twee gewapende overvallen op benzinestations, wapenbezit en lidmaatschap van de IRA. De rest van zijn leven heeft hij sindsdien, op een half jaar na, in de gevangenis doorgebracht.

Hygiëneprotest

Na zijn eerste veroordeling kwam hij in 1976 vrij. Zës maanden later werd hij weer gearresteerd na een bomaanslag op een warenhuis en een vuurgevecht. Sands werd aangehouden in een gestolen auto, waarin een vuurwapen lag, niet ver van de plaats waar de aanslag was gepleegd. In 1977 kreeg hij 14 jaar voor illegaal wapenbezit.

Sands was een van de honderden IRA-gevangenen die meededen aan het zogenaamde „hygiëne-protest". De IRA-leden weigerden de gevangeniskleding te dragen en ze smeerden hun uitwerpselen tegen de muren van hun cel om het recht af te dwingen burgerkleren te mogen dragen en om beschouwd te worden als politieke gevangene.

De dood van het IRA-lid Bobby Sands heeft tal van reacties opgeroepen. De Britse premier, Margaret Thatcher, heeft volgens een woordvoerder in Downingstreet echter niet het plan een verklaring af te leggen. Hij voegde eraan toe dat de Britse regering ook niet het voornemen had een officieel communiqué te publiceren.

De Britse premier had in de afgelopen dagen verscheidenen keren met nadruk verklaard dat haar regering weigerde toe te geven aan de eisen van de IRA om de status van politieke gevangene te verkrijgen. In het Lagerhuis verklaarde mevrouw Thatcher vorige week dat de gevangenen van de IRA „misdadigers en zuivere terroristen waren".

De Britse oppositieleider, Michael Foot, noemde de dood van Sands betreurenswaardig, maar hij heeft die zelf gekozen. „De dood was onnodig daar het Britse parlement nooit eisen inzake een status van politieke gevangenen zal inwilligen. Ue adviseurs van Sands hebben dat vanaf het begin geweten. Allen die een andere indruk gewekt hadden, moeten mede-verantwoordelijkheid dragen".

Bezorgd

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken uitte de diepe bezorgdheid van president Ronald Beagan over de tragische situatie in Noord-Ierland na de dood van Sands. Wij betreuren de dood en hopen dat de hongerstaking van de andere drie gevangenen in Maze niet zo tragisch eindigt, zo werd gezegd.

De Ierse premier, Charles Haughey, heeft een beroep tot kalmte op alle delen van het Ierse volk gedaan. De premier die maandagavond opnieuw geprobeerd had tussenkomst van de Europese commissie van de rechten van de mens te verkrijgen, zei: Sedert het begin van de hongerstaking heb ik met alle beschikbare middelen geprobeerd iets te doen om een merkwaardige oplossing te vinden die deze dood zou hebben voorkomen. Ik betreur diep dat een dergelijke oplossing niet is gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Sands bracht jaren in Maze-gevangenis door

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken