Bekijk het origineel

Ruim 50 pet meer faillissementen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruim 50 pet meer faillissementen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in Nederland 51 pet meer faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode van vorig jaar: 1564 tegen 1036. De meeste faillissementen kwamen voor in de bouw-, textiel-, transport, horeca-, meubel- en metaalsectoren, zo blijkt uit een onderzoek van Van der Graaf Informatiebedrijven.

De grootste stijging kwam voor in de provincie Noord-Holland: ruim 76 pet, gevolgd door Noord-Brabant met 63,5 pet. Gelderland boekte een stijging van bijna 54 pet en ZuidHolland van 50,7 pet. In Holland zijn de drie grote steden buiten het provincie-overzicht gehouden. Amsterdam gaf afzonderlijk een stijging van 113,6 pet te zien, Rotterdam van 23,7 pet en Den Haag van 22,8 pet.

Verder is gebleken dat t}e oprichtingsdatum van de gefailleerde bedrijven in hoofdzaak ligt tussen 1974 en 1980. Deze jonge bedrijven hadden in het algemeen te maken met problemen op het gebied van investeringen, afschrijvingen, financieringen, rentestand, stagnerende omzetten en te weinig eigen vermogen. Ook traden schokeffecten van andere faillissementen op.

Veel gevallen betroffen BV's wat verband houdt met het feit dat in de loop der jaren veel eenmanszaken zijn omgezet in BV's. Circa 90 pet van de faillissementen in het eerste kwartaal hebben betrekking op bedrijven met een personeelsbestand van 1 tot 10 medewerkers. Voorts is een stijgende tendens te constateren bij eenmanszaken en particulieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ruim 50 pet meer faillissementen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken