Bekijk het origineel

Woonlasten stijgen mensen boven t hoofd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Woonlasten stijgen mensen boven t hoofd

Tussen 35 en 42 procent van inkomen

2 minuten leestijd

ALKMAAR — De woonlasten stijgen tweemaal zo snel als alle andere kosten. Huurders in de nieuwbouw zullen als gevolg daarvan 35 tot 42 procent van het inkomen aan woonlasten moeten opbrengen.

Een en ander komt door artikel 17 in de huurwet, volgens welk artikel voor een leegkomende woning een nieuwe „redelijke huurprijs" mag worden gevraagd. De Allónaarse huurders overkoepeling (AHO) heeft in samenwerking met de gemeente Alkmaar en de plaatselijke woningbouwverenigingen onder meer naar de effecten van dit artikel een onderzoek ingesteld. Genoemde resultaten werden maandagmiddag op een persconferentie van de AHO in ^kmaar bekend gemaakt.

Volgens de AHO heeft staatssecretaris Brokx van Volkshuisvesting er ook bij de sociale verhuurders op aangedrongen artikel 17 eveneens in de sociale woningbouw te gebruiken. Dat betekent, aldus de Alkmaarse overkoepeling, dat in de meeste ,commercieel verhuurde complexen al huursprongen zijn onts,taan van 100 tot 200 gulden.

De AHO wil onder meer dat' door het ontbreken van controle op de toepassing van dat artikel een meldingsplicht aan de gemeentelijke overheid wordt ingesteld. Ook zou deze instantie een actief controlerende functie moeten krijgen.

Protest.

Het Overleg Bundeling akties stadsvernieuwing Amsterdam (Obasa) protesteert tegen de woonlasten stijging in een brief aan de gemeenteraad van Amsterdam. „Het Amsterdamse stadsbestuur moet fel bij het rijk protesteren tegen de invoering van de „versnelde huurharmonisatie". Invoering van die maatrejgel, die neerkomt op extra huurverhogingen in een tijdperk van flinke inkomensachteruitgang, is „de laatste stap in een reeks verslechteringen op het gebied van de woonlasten".

Volgens de orgatiisatie zijn de ontwikkelingen op hét gebied van de woonlasten in de hoofdstad „onaanvaardbaar". Men wijst daarbij op de verhoging van de gasprijs, onroerendgoed belasting en elektriciteitstarieven, alsmede op extra huurverhogingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Woonlasten stijgen mensen boven t hoofd

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken