Bekijk het origineel

Frankrijk kiest socialist Francois Mitterrand als nieuw staatshoofd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Frankrijk kiest socialist Francois Mitterrand als nieuw staatshoofd

Marchais: Nederlaag Giscard is zege voor communisten

4 minuten leestijd

PARIJS — De socialist Francois Mitterrand is gisteren gekozen tot nieuwe president van Frankrijk. President Valery Giscard d'Estaing heeft gisteravond zijn nederlaag toegegeven. „Ik richt mijn gelukwensen tot de heer Francois Mitterrand met zijn verkiezing tot president van de republiek", aldus het verslagen staatshoofd.

„Ik geloof dat ik alles heb gedaan wat in mijn vermogen lag om de Fransen uit te leggen wat de draagwijdte en de consequenties van hun keuze zouden zijn."

Mitterrand wist ruim 52 procent van de stemmen in de wacht te slepen, terwijl ruim 47 procent voor Giscard koos. In de loop van vandaag komen hier de stemmen van de overzeese gebiedsdelen nog bij.

Groot feest
Honderdduizenden Fransen hebben zondagavond de overwinning van Francois Mitterrand uitbundig gevierd. Op de Place de la Bastille vierden volgens schattingen van de politie honderdduizend Parijzenaars feest. Pas toen even na middernacht een onweer losbarstte loste de mensenmassa zich op.

Op het verkiezingshoofdkwartier brak na het bekendmaken van de eerste computerberekeningen een stormachtig gejuich los. Mitterrand die zijn eerste verklaring aflegde in het Bourgondische dorp Chateau-Chinon, waarvan hij burgemeester is, kwam na middernacht aan in Parijs. Aanhangers van de verslagen Giscard zeiden dat ze zich al gereed maakten voor de komende parlementsverkiezngen die Mitterrand zal uitschrijven. Zij toonden zich vastbesloten om alles in het werk te stellen het linkse tij te doen keren.

Marchais trots
De leider van de Franse communisten, Georges Marchais, heeft de nederlaag van president Valery Giscard d'Estaing voorgesteld als een overwinning van de communisten. In een gelukwenstelegram aan Francois Mitterrand deelde hij mee dat de communisten bereid zijn „in dienst van de arbeiders en Frankrijk hun gehele verantwoordelijkheid op zich te nemen". Hij legde er de nadruk op dat hij de gehele verkiezingscampagne alleen maar tegen Gisgard had gestreden.

De Gaullistische leider Jacques Chirac heeft zondag in een commentaar op de overwinning van Mitterrand gewezen op „De onzekerheid die nu is begonnen". „Niemand moet onderschatten wat er op het spel staat", verklaarde hij voor de televisie.

VS bezorgd
Washington is verrast door de overwinning van Mitterrand. Tegelijk is men zeer bezorgd over deze ontwikkeling. Enige uren nadat Giscard d'Estaing zijn nederlaag had toegegeven, was er nog steeds geen officiële reactie van het Witte Huis of het ministerie van buitenlandse zaken. Daarnaar gevraagd, verzochten de respectieve woordvoerders om enige uren respijt.

De regering-Reagan heeft voor de verkiezingen geweigerd een voorkeur uit te spreken voor een van de kandidaten, maar het zal duidelijk zijn dat zij graag Giscard had zien winnen. De Franse socialisten worden in Washington weliswaar niet als afschrikwekkend beschouwd, maar de onzekere omstandigheden waaronder Mitterrand zijn macht zal moeten uitoefenen, baart de Amerikanen zorgen. Vooral de mogelijkheid dat de communisten aan de regering zullen deelnemen, roept angtvisioen op in de Amerikaanse hoofdstad.

De Amerikaanse president Reagan stuurde Mitterrand inmiddels een felicitatietelegram, maar de woordvoerder van het Witte Huis wilde de inhoud ervan niet bekendmaken.

Boodschap Schmidt
Bondskanselier Schmidt van de Duitse bondsrepubliek wenste Mitterrand geluk en succes. „Ik zal, zoals tot dusver, ook in de toekomst alles doen om de voor Europa beslissend belangrijke Duits-Franse samenwerking te bevorderen", aldus de bondskanselier. Volgens Reuter miste de boodschap van Schmidt de bijzondere warmte waardoor zijn contacten met de verslagen Valery Giscard d'Estaing werden gekenmerkt. In zijn telegram zei de bondskanselier dat hij hoopte op een spoedige ontmoeting met de nieuwe Franse president.

De NAVO wacht intussen met belangstelling af, in hoeverre de principiële machtswisseling in Frankrijk gevolgen zal hebben voor de twee samenwerkingsverbanden.

Overige reacties
De Britse premier Margaret Thatcher stuurde Mitterrand haar „warme gelukwensen". Zij hoopt op een spoedige ontmoeting om de goede traditie van samenwerking tussen „onze twee landen" voort te zetten. In Spanje feliciteerde links ook zichzelf met de verkiezing van de Franse socialist. De leider van de Spaanse communistische partij, Santiago Carrillo gelooft dat het uitslag het democratische proces in Europa versterkt.

De Italiaanse president Sandro Pertini stuurde ook zijn gelukwensen. De linkse partijen in Italië toonden zich erg tevreden met Mitterrands overwinning die zij als overwinning van de „eenheid" zien. De communistische partijleider Enrico Berlinguer begroette het resultaat met diepe voldoening.

Het Libische persbureau „Jana" zei dat de val van het Giscardisme de val betekent van de politiek van kolonialistische overheersing van Afrika en de Arabische wereld door Frankrijk.

Zie verder pag. 5: • Mitterrand eerste socialistische president van vijfde republiek • Werk, vrede en vrijheid, nieuwe thema's

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Frankrijk kiest socialist Francois Mitterrand als nieuw staatshoofd

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 mei 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken