Bekijk het origineel

Ook informateurs willen premier uit CDA-fractie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ook informateurs willen premier uit CDA-fractie

Nu al moeilijkheden over agenda voor onderhandelingen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Nog voor de echte onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet zijn begonnen dreigen er problemen te ontstaan. De CDA-fractie en de beide informateurs vinden het vanzelfsprekend dat het CDA als grootste partij de premier levert. PvdA en D'66 daarentegen zijn van oordeel dat deze kwestie deel moet uitmaken van de onderhandelingen.

De Tweede-kamerfractie van het CDA stelde zich gisteren op het standpunt dat men een uitstekende premier in huis heeft (Van Agt) en dat hij deze functie in een volgend kabinet opnieuw moet bekleden. Naar verluidt hebben slechts drie leden van deze fractie zich tegen de kandidatuur-Van Agt verzet. Het zijn de „loyalisten" Faber, Van Houwelingen en De Kwaadsteniet.

Een woordvoerder liet later op de dag weten dat de informateurs eveneens ervan uitgaan dat de nieuwe minister-president uit de grootste partij komt. Het invullen van een naam laten zij uiteraard aan die partij zelf over.

Ander beleid
Den Uyl (PvdA) en Terlouw (D'66) hebben De Koning en Lubbers nog eens voorgehouden dat het premierschap naar hun mening open en bespreekbaar moet zijn tijdens de komende onderhandelingen tussen de drie betrokken partijen. De fractieleider van D'66 vindt dat er wat betreft de bezetting van deze belangrijke post goede argumenten zijn voor zowel Van Agt als Den Uyl. Enerzijds pleit het zetelaantal van het CDA voor Van Agt, anderzijds is van belang dat er een kabinet komt van een andere politieke samenstelling en met een ander beleid dan het huidige. Omdat Van Agt vier jaar lang een coalitie van CDA en VVD heeft geleid, is hij in dit opzicht minder acceptabel. Voor Terlouw ligt iemand anders uit het CDA, bijvoorbeeld Lubbers, gemakkelijker.

Agenda
Nu de informateurs rond deze zaak een duidelijk standpunt hebben ingenomen, is de kans niet uitgesloten dat nog voor midden volgende week de onderhandelingsfase aanvangt moeilijkheden ontstaan en wel over de agenda voor die onderhandelingen. De fractievoorzitters van CDA, PvdA en D'66 zullen waarschijnlijk dinsdag worden geraadpleegd over die agenda.

Wanneer De Koning en Lubbers daarop geen plaats hebben ingeruimd voor de kwestie van het premierschap en dat probleem niet ter discussie willen stellen zal dat ongetwijfeld op fel verzet stuiten van Den Uyl en Terlouw.

De kabinetsinformateurs hadden gisteren de voorlopig laatste bilaterale gesprekken met Terlouw, Van Agt en Den Uyl. De fractieleiders overhandigden lijstjes met zaken die zij geregeld willen zien in een regeerakkoord. Hoewel Den Uyl aan een niet al te gedetailleerd regeerprogramma denkt, bevatte zijn lijstje ongeveer 30 onderwerpen. Hij praatte daarover bijna vier uur met de informateurs.

Voor begroting
Terlouw had twee en een half uur nodig en Van Agt was binnen een uur terug. Terlouw deelde mee dat ook reeds „spelenderwijs" gesproken is over de zetelverdeling en eventuele kandidaten voor ministersposten. Nadat de informateurs een zogenaamd „praatstuk" hebben opgesteld, waarin zij de problemen inventariseren en wellicht mogelijke oplossingen aanreiken, kunnen de echte programmabesprekingen beginnen. Lubbers zei gistermiddag dat er naar gestreefd moet worden het nieuwe kabinet rond te hebben alvorens in de zomermaanden de begroting voor 1982 wordt voorbereid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ook informateurs willen premier uit CDA-fractie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken