Bekijk het origineel

Brezjnjev schrijft Polen harde brief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brezjnjev schrijft Polen harde brief

Politieke spanning stijgt snel

3 minuten leestijd

WARSCHAU — In Polen is maandag de politieke span- inmiddels is van goedingeiichte zijde nine aan de vooravond van een onverwachte ontmoeting i" Warschau vernomen dat er een yer-

°,. ,, ... .. ,, . i'jj gadering bijeen IS geroepen van de lan

wat door officiële zegslieden is omschreven als Sovjetdruk Warschau. De bijeenkomst moet om de hervormingen die sinds de stakingsgolf van de vorige zomer in Polen zijn doorgevoerd, te beperken.
Warschau. • De bijeenkomst moet binnen circa tien dagen in Sofia gehouden worden. Het niveau van de vertegenwoordigers Van de diverse landen is niet bekend.

Otficiële zegslieden bevestigden het bestaan van een brief van het Sovjet, centrale comité aan alle 300 volledige en alternatieve leden van het Poolse comité, waarin wordt aangedrongen op het innemen van een harder standpunt ten opzichte van „de contra-revolutie". Het was volgens goédingelichte kringen in Warschau Brezjnjev zelf die vrijdag namens het centrale comité van de Russische communistische partij in een brief aan de Verenigde Poolse arbeiderspartij (de communistische partij van Polen) een „zeer ernstige waarschuwing" liet horen aan het adres van de leiders van deze partij.

Kania en Generaal Jaruzelski staan als gematigd bekend en zijn daarom diverse keren aangevallen door de „haviken" in de Poolse partij. Ook de radicalen, in hoofdzaak afkomstig van een van de twee vleugels van de onafhanker lijke vakbond „Solidariteit, hebben Kania en Jaruzalski verwijten gedaan. Zij menen dat het tweetal niet genoeg heeft gedaan om de eisen voor nog verdergaande veranderingen in de Poolse tnaatschappij in te willigen.

Controle verloren yerklaring intellectuelen

Brezjnjev verweet de Poolse leiders, in het bijzonder partijsecretaris Stanislaw Kania en premier Jaruzelski, zich niet in staat te hebben getoond het hoofd te bieden aan de contrarevolutie". De leiders van Polen hebben volgens Brezjnjev de controle verloren over de massamedia die de zaak van het anti-socialisme steunen en treden niet krachtig genoeg op tegen de steeds meer toenemende anti-Sovjetrussische betogingen. Brezjnjev zegt dan in zijn brief dat de Poolse arbeiders gemanipuleerd worden door de „contra-revolutionairen" en voegt hieraan toe dat de Sovjetrussische communistische partij Polen niet in de steek zal laten in de moeilijkheden die het land doormaakt en elk ogenblik bereid blijft Polen hulp te verlenen.

Top Warschaupact

In de brief wordt op geen enkele wijze gezinspeeld op eventuele militaire voorbereidingen van de kant van de Russen en ook niet rechtstreeks gezegd dat er wijzigingen moeten komen in de top van de Poolse communistische partij.

Een groep Poolse intellectuelen reageerde maandag op de nieuwe crisis met een verklaring waarin gezegd wordt dat er geen alternatief is voor de koers naar politieke liberalisatie. De groep waarschuwt voor de „onberekenbare gevolgen" als het vernieuwingsproces teruggedraaid mocht worden.

Walesa: „Niet hopeloos*'

De Poolse vakbondsleider Lech Walesa noemde maandag in Geneve de toestand in zijn land „moeilijk maar niet hopeloos". Hij is inmiddels naar Polen teruggekeerd. De landen van het Sovjetblok stellen zich bij de perskritiek op Polen niet in een lijn op achter de Sovjet-Unie. Tsjechoslowakije, Bulgarije en Oost-Duitsland vallen de Russische pers direct bij, maar Hongarije en Roemenië zijn wat-terughoudender. De vorige week nog sloot Hongarije zich aan bij het standpunt van Joegoslavië dat elke communistische partij onafhankelijk van Moskou moet kunnen opereren. Ook president Ceausescu van Roemenië liet de vorige week nog weten dat de Polen hun eigen zaakjes moeten opknappen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Brezjnjev schrijft Polen harde brief

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken