Bekijk het origineel

Ongeveer 600.000 buitenlanders vieren Pinksteren in ons land

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ongeveer 600.000 buitenlanders vieren Pinksteren in ons land

Pinksterverkeer zorgt voor 180 km file

5 minuten leestijd

DEN HAAG — Gedurende het pinkstenweekeinde hebben 600.000 buitenlanders een bezoek aan ons land gebracht: het aantal, dat door het nationaal bureau voor toerisme werd verwacht en dat ongeveer gelijk was aan het bezoekerstal van vorig jaar Pinksteren.

Het leeuwedeel van het aantal buitenlandse gasten bestond uit Westduitsers, die vooral belangstelling hadden voor onze Noordzeekust. De vele Nederlanders, die er op uit waren getrokken, hebben het voornamelijk in de bossen gezocht.

De attractiepunten zijn over het algemeen iets minder goed bezocht dan een jaar geleden. De meeste bezoekers trok het ponypark Slagharen met 58.000 tegen 56.000 een jaar geleden. De grote trekpleister van de Paasdagen, Keukenhof, had al geruime tijd geleden zijn poorten gesloten en was dus geen concurrent meer voor de overige attractiepunten.

Niet koud
Het weer was afwisselend zoimig tot zwaar bewolkt, maar het was niet koud en er was weinig wind. Vorig jaar Pinksteren was het zonnig en vrij koud. Ook was het winderig met af en toe bewolking.

Van over onze grenzen komende bezoekers kwamen de eersten reeds vrijdagmiddag aan „onze deur kloppen".

In ons kustgebied waren de hotels, pensions, bungalows en kampeerterreinen over het algemeen zeer goed bezet. In de grote steden was de bezetting van de hotels en pensions volgens het nationaal bureau voor toerisme minder goed, echter niet de aantekening, dat Den Haag een uitzondering vormde, daar is het druk geweest.

Buiten de Randstad was de bezetting van hotels en pensions redelijk te noemen. De bungalows en kampeerterreinen waren daar zeer goed bezet tot vol.

Volgens de VVV's is het de afgelopen dagen rustig geweest, waaruit het NBT concludeert dat er van tevoren kennelijk veel reserveringen zijn gemaakt. Na vrijdagmiddag zijn er volgens de rijkspolitie aan de grenzen geen grote pieken meer geconstateerd.

File
Het verkeer tijdens het afgelopen pinksterweekeinde heeft voornamelijk op tweede Pinksterdag tot uitgebreide filevorming op de Nederlandse wegen geleid. Volgens de Algemene Verkeersdienst van de rijkspolitie in Driebergen waren er die dag rond half vijf meer dan 20 files te melden, met een totale lengte van 100 kilometer. Na die tijd werden het aantal files en de totale lengte daarvan allengs minder. Rond half acht 's avonds waren er nog 9 files met een totale lengte van ongeveer 45 kilometer, die voornamelijk in het oosten van het land voorkwamen. Daarna zakte het aantal files tot ongeveer 4 met een lengte van 20 kilometer, welke van de rijkspolitie nog wel enige aandacht vergden, maar de grote bulk was voorbij.

Uitschieter
Ondanks het grote aantal kilometers dat de files vormden, sprak Driebergen van een gespreid verlopen afvoer van het verkeer op tweede Pinksterdag. Ook het begin van het pinksterweekeinde had dat beeld te zien gegeven. Nadat afgelopen vrijdag voor veel Nederlanders en Duitsers het lange pinksterweekeinde was aangebroken, waren de Nederlandse wegen vrijdagavond al flink druk. Op zeker acht plaatsen waren er files, met als uitschieter de weg Rotterdam richting Breda, waar rond half negen een file van 11 kilometer stond. Ook vond. toen al een vrij fors aantal ongelukken plaats, waarbij slechts een persoon gewond raakte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Ongeveer 600.000 buitenlanders vieren Pinksteren in ons land

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken