Bekijk het origineel

Uit bijoogmerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uit bijoogmerken

2 minuten leestijd

Iemand die bedroefd is naar de wereld zal heden zijn vervloeking bedenken en morgen is hij weder in de wereld en kan het daar weer vinden. De trein van zijn leven is als die van Saul en Achab, - en tot zelfonderzoek venwijs ik hier naar 1 Sam.24:17, 18, 21 en 1 Kon.21:27. Het is zeker dat ook Ezau met vele tranen en in grote angst zijn vader zocht te bewegen, dat het hem mocht berouwen, dat hij Jacob gezegend had; doch het hielp hem niet veel.

En of zij, die naar de wereld bedroefd zijn, nu en dan God met vele tranen willen bewegen en met veel angst, dat Hij hen voor goed verklare, het baat hun niet, omdat zij aanbiedingen doen, die zij toch niet voornemens zijn te houden, daar zij nooit tot verloochening van zichzelven en van hun lust en van de wereld gekomen zijn, maar God en Zijn zegen willen hebben, om dan tevens te wandelen naar het goeddunken van hun eigen verdorven hart en naar hun verdraaide smaak en zin. Zo is er dan wel droefheid en menigmaal meer geween en tranen dan bij de oprechten, doch er komt nooit een verbroken hart.

Er is veel voornemen van besnijden, en men wil er alles voor doen, doch trekt telkens weer terug, en het hart wordt niet besneden.

Zo is het dan niet hetzelfde bij het bedenken van onze zonde en ven/loeking, hoe dit plaats heeft, wat de oorzaak der droefheid is, en hoe de ziel daaronder gesteld is. Immers kan een ieder die uit bijredenen en bijoogmerken zich bij de ware waarheid houdt, om een aardse ledigheid aan te vullen wel treurig zjn, als hij ziet dat hij in geen ding verkrijgt wat hij beoogt.

H. F. Kohlbrugge („De ware Zelfbeproeving")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Uit bijoogmerken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken