Bekijk het origineel

Haig probeert Chinese gemoederen te sussen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Haig probeert Chinese gemoederen te sussen

Peking bang voor te nauwe Amerikaanse banden met Taiwan

3 minuten leestijd

WASHINGTON/PEKING — Het buitenlandse beleid van de regering Reagan n Washington richt zich de lijmende week op de Chinese Vollcsrepublieli. Dit onderdael van de Ameriiiaanse dipJcmatie, dat sinds het aantreden van Ronald Reagan rog nauwelijks aandacht had gekregen, is de laatste wekeil geleidelijk naar voren geschoven.

Deze ontwikkeling is voornamelijk het gevolg van de wil van de Verenigde Staten een stevige muur op te werpen tegen de bedoelingen die de SovjetUnie koestert ten aanzien van Azië en het gebied van de Stille Oceaan. Om het grote belang te onderstrepen dat de Verenigde Staten hechten aan een betere verhouding met China, stapt de leider van de Amerikaanse diplomatie, Alexander Haig, persoonlijk in het vliegtuig richting Peking. Haig is vannacht al vertrokken. Na een kort verblijf in Hong Kong moet hij zondag in de Chinese hoofdstad aankomen. Daar zal Haig gedurende vier dagen gesprekken voeren met vice-premier en minister van defensie Geng Biao, met China's machtige man Deng Xiaoping en met premier Zhao Ziyang. De eerste opdracht die Ronald Reagan zijn minister van buitenlandse zaken heeft meegegeven is de Chinezen gerust te stellen. Peking immers lijkt steeds meer moeite te hebben met het handhaven van de banden, zelfs al is dat „niet-officieel", tussen de Verenigde Staten en Taiwan.

De politieke leiding van de Volksrepubliek verkeert enigszins in tweestrijd over de houding van de nieuwe Amerikaanse regering. Enerzijds heeft men bewondering voor de krachtige anti-Sovjet-houding van de Verenigde Staten, maar anderzijds vreest men de Amerikaanse s.vmpathie voor Taiwan. Chinese functionarissen hebben de laatste tijd geijverd voor een Amerikaans bezoek op hoog niveau, gedeeltelijk om te waarborgen dat China hoog blijft staan op de Amerikaanse prioriteitenlijst. In Peking zal men echter de gelegenheid niet laten schieten om de Amerikaanse avances in de richting van Taiwan aan de kaak te stellen.

Taiwan sleutel

Herhaaldelijk hebben Chinese functionarissen onderstreept dat Taiwan een sleutelfaktor is bij het verbeteren van de relaties Washington-Peking, precies zoals dat tien jaar geleden gold toen Henry Kissinger zijn eerste, geheime bezoek aan China bracht. Diplomaten in Peking geloven dan ook dat Haig indringende vragen krijgt voorgelegd over wat de Chinezen zien als tweeslachtigheid in Washingtons Taiwanbeleid. Weliswaar hebben Amerikaanse functionarissen China de verzekering gegeven dat Washington vasthoudt aan het verdrag van 1,978 over de normalisering van de wederzijdse betrekkingen. Maar China heeft zijn grote~ irritatie geuit over verklaringen van Reagans adviseur Edwin Meese inzake Amerika's verplichting tot de zogenaamde „Taiwan Relations Act", een stukje wetgeving dat Peking verafschuwt omdat het de verkoop van Amerikaanse defensieve wapens aan Taiwan toestaat. Het Chinese standpunt is dat deze wet onverenigbaar is met het normaliseringsverdrag, waarin Taiwan wordt omschreven als een deel van China.

Nieuw materieel

Wapenverkopen aan het nationalistische eiland zouden een onduldbare inmenging zijn in de interne Chinese zaken, vergelijkbaar met een situatie waarin China wapens levert aan Hawaii, zo kan mèn in Peking horen. De Verenigde Staten zijn, ook na de normalisering, Taiwan blijven voorzien van militair materieel. Waarover China zich echter ernstig zorgen maakt is de verkoop van modern, nieuw materieel zoals gevechtsvliegtuigen die het be-' wind in Taipeh graag wil hebben. Enkele westerse diplomaten in Peking menen dat China wellicht een flexibeler standpunt ten aanzien van Taiwan zal innemen als de Amerikanen ook de Volksrepubliek van wapens gaan voorzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Haig probeert Chinese gemoederen te sussen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken