Bekijk het origineel

Spadolihi staat voor onmogelijke opdracht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spadolihi staat voor onmogelijke opdracht

Republikeinen gaan het in Rome proberen

3 minuten leestijd

ROME — Giovanni Spadolili, de leider van de kleine Repu)likeinse Partij in Italië, heeft londerdag het verzoek om te rachten de 41ste regering sinds ie Tweede Wereldoorlog te i'ormen aangenomen. Politieke vaarnemers achten echter de (ans dat hij daarin spoedig ilaagt uiterst klein.

Senator Spadolini ontving het ver!oek van president Pertini nadat de afredende premier Amaldo Forlani zijn Jogingen om een nieuwe coalitieregering bijeen te krijgen had teruggegeven. De belangrijkste obstakels die Forlani Dij zijn streven naar een nieuw kabinet onder leiding van 5e Christen-Democraten ontmoette waren de Republikeinen van Spadolini en de invloedrijke Socialisten van Bettino Craxi. Hij probeerde het zestien dagen, maar moest toen erkennen dat er voor hem niets te bereiken viel.

Hinderpaal

Een belangrijke hinderpaal was voor hem het schandaal rond de Vrijmetselaarsloge P-2. Deze affaire, waarbij talrijke prominente politici en zakenlieden betrokken zijn, veroorzaakte vorige maand de val van de regèring-Forlani. Zowel de Republikeinen als de Socialisten willen niet eerder aan een nieuwe regeringscoalitie deelnemen dan nadat het schandaal opgehelderd en de niet door de officiële Vrijmetselaarsbeweging in Italië erkende loge P2 onwettig is verklaard.

De nieuwe formateur heeft. gezegd dat hij over deze kwestie pas een besluit wil nemen als hij met alle partijen heeft gesproken en nadat hij kennis heeft genomen van de uitslag van het onderzoek van een Juridische commissie, die moet vaststellen of de omstreden loge een geheime organisatie en derhalve onwettig is.

Verwacht wordt dat Spadolini zal proberen een regering samen te stellen van Christen-Democraten, Socialisten, Sociaal-Democraten en zijn eigen Republikeinen. Hierbij spelen evenwel de goede contacten een rol die de Republikeinen met de door de Christen-Democraten verafschuwde Communisten zouden hebben. In het verleden hebben zij zich uitgesproken voor een soort „sociaal contract" met de Communisten ten behoeve van een oplossing van de economische kwalen waaraan het laiid lijdt.

De Communisten hebben hun eis voor een nieuw kabinet zonder de al sinds de Tweede Wereldoorlog voortdurend in coalitiekabinetten de. lakens uitdelende Christen-Demotraten hernieuwd. Zij complimenteerden president Pertini inet zijn besluit nu eens een figuur uit niet-christendemocratische kring te kiezen voor een opdracht die mogelijk leidt tot de situatie dat er een premier komt die niet door de ChristenDemocraten wordt geleverd. ' De strijd om het premierschap kan Spandolini evenwel nog menige slapeloze nacht bezorgen. De Christen-Democraten zullen er bepaald niet veel voor voelen dat een einde komt aan de traditie dat zij gl meer dan 35 jaar regeringsverantwoordelijkheid dragen. Voorts hengelt de socialistische leider Bettino Craxi al geruime tijd naar een post als Eerste-Minister en het is niet waarschijnlijk dat hij die ambitie wil prijsgeven om de Republikeinen een plezier te doen.

Spadolini verklaarde donderdag dat hij nog dezelfde dag met zijn eigen partij om de tafel zal gaan zitten en dat hij vrijdag in contact zal treden met vertegenwoordigers van de Christen-Democraten. Vrij algemeen wordt in Roryie echter gespeculeerd dat de crisis zal voortduren tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 juni.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Spadolihi staat voor onmogelijke opdracht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken