Bekijk het origineel

Grondig verschil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grondig verschil

2 minuten leestijd

Het gaat in de heiligmaking des Geestes alles kinderlijk en eenvoudig toe. Daar is geen dringende drijver, geen moeten, geen lopen uit zichzelven, maar een bestendige, rustige en zalige afhankelijkheid van de vrije genade en van de levendmaking des Geestes. De heiligheid, de heerlijkheid en lieflijkheid Gods, de alles overtreffende waarde van Zijn Woord, het erkend koninklijke gezag van Zijn wil is daar de grond der gezindheid, de drijfveer van het doen.

De vleselijke heiligmaking verlustigt zich in eigene gewaande deugden en volmaaktheden, de heiligmaking des Geestes leeft in de deugden en volmaaktheden Gods, zoals zij verheerlijkt zijn in de liefde des Vaders en in de genade van Jezus Christus, en zij is werkzaam in de tegenwoordigheid van God en Christus.

In de heiligmaking des Geestes is kinderlijke vrees, ontzag, eerbied, gehoorzaamheid aan God, ongeveinsd geloof. Des Heeren tegenwoordigheid en heiligheid is er het element, dat men liefheeft en waarbuiten men niet ademen kan.

De vleselijke heiligmaking daarentegen werkt uit inbeelding en uit overschatting van zichzelve, uit slaafse vrees, zij huichelt gehoorzaamheid, het geloof is er een voorwendsel, en waar zij de naaste doodt, zegt zij: „God ziet het niet", of „Ben ik mijns broeders hoeder?", of: „Mijn zonde is te groot dan dat zij kan vergeven worden". Zij heeft zo weinig begrip van Gods heiligheid, dat zij heden met dezelfde aanmatiging beginselloos en karakterloos omverwerpt en afbreekt, uit lust tot de wereld, wat zij gisteren onder trompetgeschal, met aanmatiging van kracht van Boven, bestond te bouwen.

H.F. Kohlbrugge („De ware Zelfbeproeving")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Grondig verschil

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken