Bekijk het origineel

Herv. synode bezig met de (kerk)jeugd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herv. synode bezig met de (kerk)jeugd

Lukito Handojo nam afscheid

3 minuten leestijd

DOORN - Ik ben de Hervormde Jeugdraad dankbaar dat deze in de nota de situatie van de jeugd in kaart heeft gebracht. Maar de weg van het heil is in de nota veel minder duideljk. Aldus de Apeldoornse ds. R. Holwerda zaterdag in de Hervormde synode, te Hydepark in Doorn bijeen, tijdens de behandeling van het jaarverslag 1979 en 1980 van de HJR.

Mevr. A. Mulder uit Middenmeer zei dat in de bij het jaarverslag horende discussienota „jongeren en kerk" de theologie van de bevrijding uitgespeeld wordt tegen de de verlossing van zonden. Het eerste kan niet zonder het laatste, zo vond zij.

Gevolg van de synodale discussie is dat er een onderzoek komt naar overlappingen in het werk van de Hervormde Jeugdraad, de Raad voor de catechese, de werkgroep kerk en school en de Centrale Hervormde vrouwendienst. De bedoeling is dat er minder langs elkaar heen gewerkt wordt, dat er sprake zal zijn van meer coördinatie en dat samenwerking kostenbesparing zal opleveren.

De synode gaf bovendien de Hervormde Jeugdraad opdracht de nota opnieuw te bewerken, voordat deze „de kerk in gestuurd" wordt.

Ds. J. A. H. Brok werd in de plaats van ds. A. Dronkers benoemd tot algemeen secretaris van de Hervormde Jeugdraad. Hij is sedert 1975 betrokken bij het werk van de HJR, was daarvoor leraar godsdienst aan de internationale Quakerschool in Werkhoven, predikant in Hulst, cursusleider bij een vormingscentrum en docent aan de Academie voor sociale en culturele arbeid in Groningen.

Afscheid
De Hervormde synode heeft zaterdag afscheid genomen van ds. Lukito Handojo, missionair predikant in Nederland, uitgezonden door de Christelijke kerk van Indonesië van West-Java.

Lukito Handojo verbleef op uitnodiging van de Nederlands Hervormde Kerk zeven jaar in Nederland. Hij bezocht een groot aantal Hervormde gemeenten om die te wijzen op de missionaire taak van de kerk. Hij gaat terug naar zijn gemeente in Jakarta waar hij veertien jaar predikant was.

Terugblikkend op zijn verblijf in Nederland, zei Handojo dat het de Hervormde Kerk ontbreekt aan warmte, hetgeen synode-praeses Roos in zijn afscheidsrede beaamde. Roos zei dat de zeven jaren in Nederland voor ds. Handojo moeilijk moeten zijn geweest.

Ds. Handojo was namens de Indonesische kerken adviseur van de Hervormde synode.

Informatienota
De synode behandelde zaterdag ook de zogenoemde informatienota. Secreataris-generaal dr. R. Mooi vestigde er de aandacht op dat de kerk bij het alom gehoorde woord "bezuiniging" geen uitzonderingspositie zal bekleden. Dat heeft voor kerkelijk beleid, plannen en initiatieven gevolgen. Des te belangrijker is het dan te weten wat we met de kerk willen, anders gezegd: wat de hoofdlijnen zijn van het beleid. Dat is niet alleen maar verlies, aldus Mooi. Het is winst wanneer onze kerk zich beter in haar ,eigen wezen gaat verstaan.

Uit de nota blijkt onder andere dat dr. W. Balke, dr. C. P. van Andel, dr. G. W. Marchal, dr. J. van Beusekom en ds. H. H. Miskotte zijn benoemd tot lid van de commissie ad hoc ter bestudering van de vraag van belijdenis en ambt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Herv. synode bezig met de (kerk)jeugd

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken