Bekijk het origineel

Geestelijk - vleselijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geestelijk - vleselijk

2 minuten leestijd

Waar de heiligmaking des Geestes is, daar is de wandel in vereniging met de Heere Jezus, daar is zij in de hemelen; bij de vleselijke echter is toch de buik de eigenlijke God.

De ware heiligmaking heeft geen bewustzijn voor zichzelve van haar werk en doen, dan dat het alles zonde is, zij schrijft op alles de dood; of het goed of niet goed gedaan is, zij weet wien en wat zij beoogd heeft, doch in haar doen zoekt zij geen rechtvaardigheid of roem, 't is alles des Heeren doen. De vleselijke daarentegen is nooit werkzaam naar Gods wil, en dat rechtvaardigt zij, dat moet God goedkeuren.

Zo niet, dan is het uit met haar hoop, en zij maakt zich verre weg van de gerechtigheid, want haar wortel is het eigen IK en niet Christus en de broederen, om der uitverkorenen wil, en opdat ook de tegenstanders òf voor de Heere, gewonnen òf ontwapend worden; de vleselijke heiligmaking kan niets verdragen, zij vervolgt en doodt op geheime en openbare wijze al wat haar in de weg treedt.

De vleselijke heiligmaking heerst en verdrukt, de andere lijdt en doet wel, zegent en ziet niet om. Zij ontfermt zich overal, en heeft het oog in alles op Gods ontferming, zij worstelt om het geloof te behouden en met het geloof boven te blijven, om bestendig in geloof te rusten, in haar verzoening met God de Vader, in het bloed van Christus, en in Hem voor zeker te houden de aanneming tot kinderen en het erfrecht des eeuwigen levens.

H.F. Kohlbrugge (,,De ware Zelfbeproeving")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geestelijk - vleselijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken