Bekijk het origineel

Koffieprijs morgen met 19 cent omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koffieprijs morgen met 19 cent omhoog

Gevolg van koersstijging dollar

2 minuten leestijd

AMSTELVEEN — De koffie wordt morgen 1 juli 19 cent duurder per pak van 250 gram. Enkele goedkopere soorten gaan 13 cent in prijs omhoog. De oploskoffie wordt 7 cent duurder per pot van 50 gram.

De prijsverhoging is een gevolg van de sterk gestegen koers van de dollar. Een en ander gebeurt na overleg met het ministerie van Economische zaken, zo heeft de vereniging van Nederlandse koffiebranders en theepakkers bekend gemaakt.

In maart van dit jaar werd de koffie nog met 10 cent per 250 gram verlaagd, De koffieprijs in Nederland beweegt zich met deze verhoging tegen de dalende trend in van de koffieprijzen op de wereldmarkt. In januari werd op de wereldmarkt een koffieprijs genoteerd van 1,2493 Amerikaanse dollar per 454 gram. In mei daalde de prijs tot 1,1775 dollar.

De dollarkoers bewoog zich daarentegen in omgekeerde richting. In januari noteerde de doUar ten opzichte van de gulden ƒ 2,18 en in juni was dit ƒ 2,63, aldus de vereniging.

Gemiddelde prijs
De prijsstelling van koffie voor de Nederlandse consument is gebaseerd op de gemiddelde prijs, die de branderijen hebben betaald voor hun voorraad. De consumentenprijzen ijlen dus na op de ontwikkelingen op de wereldmarkt.

In hoeverre in de toekomst verdere aanpassingen van de consumentenprijs zal plaatsvinden hangt, volgens de vereniging, af van de verdere ontwikkelingen van de dollarkoers en van de noteringen van koffie op de wereldmarkt.

Van doorslaggevend belang hierbij zijn de onderhandelingen in september van dit jaar over een voortzetting van de exportbeperkende maatregelen van de koffielanden in het kader van de internationale koffie-overeenkomst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Koffieprijs morgen met 19 cent omhoog

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 juni 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken