Bekijk het origineel

Israël krijgt F-16's van Amerikanen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Israël krijgt F-16's van Amerikanen

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Verenigde Staten zullen later deze maand zes gevechtsvliegtuigen van het type F-16 aan Israël leveren, maar de levering van vier van deze ultramoderne vliegtuigen blijft opgeschort, zo heeft een woordvoerder van het Witte Huis woensdag meegedeeld.

Vice-perschef Larry Speakes, zei dat de leverantie van de zes F-16's, waarvan de leverdatum op 17 juli is vastgesteld, niet beïnvloed wordt door de opschorting van de levering die volgde op de Israëlische actie tegen de Iraakse kernreactor.

Speakes en een andere woordvoerder lieten echter doorschemeren dat, met nog drie weken te gaan voor de leverdatum en een nog lopende studie naar aanleiding van de Israëlische actie, er nog tijd genoeg is om de beslissing te veranderen.

De opschorting van de levering werd drie dagen na het bombardement door president Reagan bekendgemaakt. Bij het bombardement op de reactor bij Bagdad had Israël gebruikgemaakt van door de V.S. geleverde straaljagers van het type F-15. Volgens Reagan is het mogelijk dat Israël door het inzetten van deze vliegtuigen de Amerikaanse wet heeft geschonden.

In afwachting van de voltooiing van een onderzoek naar het incident, schortte Reagan de levering op van vier F-16's die op 12 juni aan Israël zouden zijn overhaijdigd. „Er is nog geen beslissing over deze vier en geen tijdschema", aldus Speakes. „De levering van de F-16's is nog steeds opgeschort in afwachting van de studie". Desgevraagd zei Speakes dat de volgende zes vliegtuigen niet ondei deze beslissing van Reagan vallen.

Een andere woordvoerder van het Witte Huis, Mort Allin, een specialist in kwesties die de nationale veiligheid betreffen, zei echter dat de levering pas over drie weken zal geschieden. „Ik denk dat u maar moet wachten", dldus Allin, die daarmee doelde op de mogelijke conclusie dat een uiteindelijk besluit over de F-16's is bereikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Israël krijgt F-16's van Amerikanen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken