Bekijk het origineel

Warechau bevestigt band met Moskou

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Warechau bevestigt band met Moskou

,, We blijven socialistische schaker'

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Poolse Volksrepubliek blijft een „vaste schakel in de socialistische gemeenschap". Dit staat in een communiqué dat zondag aan het slot van het bezoek van de Russische minister van buitenlandse zaken, Andrei Gromyko, aan Warschau is uitgegeven.

De Sovjet-minister reisde zondagmiddag terug naar Moskou waar hij die avond zijn Britse collega Lord Carrington zou ontvangen.

Polen en de Sovjet-Unie bevestigen in hun gemeenschappelijke verklaring waarvan de inhoud door het Russisfche persbureau TASS werd gepubliceerd, dat zij verbonden zijn iri een „onverbrekelijke alliantie broederlijke vriendschap en samenwerking, op basis van het marxisme-leninisme en het socialistische internationalisme, die ten volle overeenkomen met de levensbelangen van het Sovjet- en het Poolse volk en die de veiligheid en de opbouw van het socialisme en communisme waarborgen".

Goede sfeer

Volgens het communiqué is het overleg van Gromyko met partijleider Stanislav Kania, premier Wojciech Jaruzelski en minister van buitenlandse zaken Josef Czyrek in een „zakelijke, kameraadschappelijke sfeer" gevoerd.

Na kritiek te' hebben geleverd op „de vijanden van het socialisme en de voorstanders van de militaristische aanpak in de internationale aangelegenheden die de campagne van „de militaire dreiging van de Sovjets' opvoeren om hun streven naar een wijziging van het huidige machtevenwicht te camoufleren", wordt in de verklaring gezegd: „Terwijl zij him vijandige campagne tegen de socialistische landen verhevingen, proberen bepaalde Westelijke kringen bijzonder hardnekkig de gebeurtenissen in Polen uit te buiten om het socialistische stelsel en de idealen en beginselen van het socialisme in diskrediet te brengen''.

„Zij hopen dat de gebeurtenissen in Polen zuÜen leiden tot een wijziging in het machtsevenwicht in Europa en de wereld en tot een verzwakking van de socialistische gemeenschap. De volksrepubliek Polen verwerpt dergelijke hoop. Polen was en is een vaste schakel in de socialistische gemeenschap en zal dat blijven. De verdediging van de verworvenheden van het socialisme in de Poolse volksrepubliek is onverbrekelijk verbonden met de kwesties van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de poolse staat en met de veiligheid en onschendbaarheid van zijn grenzen. Deze kwesties gaan niet alleen Polen aan, maar zij zijn van vitaal belang voor de gehele socialistische gemeenschap. De Sovjet-Unie en de Poolse volksrepubliek bevestigen hun onwrikbare vastbeslotenheid om de eenheid en samenhang tussen de broederstaten te versterken".

Mobilisatie

In de buurt van de Poolse grens" wor^ den voorbereidingen getroffen voor een mogelijke mobilisatie van Russische reservisten, zo meldde zaterdag het Amerikaanse persbureau UPI. Het baseerde zich op bronnen uit het betrokken gebied.

Volgens deze bronnen zijn arbeiders in de provincie Zakarpatsk (Transkarpathië) opgeroepen voor militaire oefeningen. Zakaraptsk is de meest westelijke Sovjet-provincie en grenst aan Roemenië, Hongarije en Tsjechoslowakije en ligt circa 380 kilometer ten zuiden van Warschau.

Honderden reservisten zouden voor de oefeningen enige dagen de fabrieken en collectieve boerderijen hebben mpeten verlaten, aldus de bovengenoemde bronnen. Hun zou zijn verteld zich klaar te houden voor een algemene mobilisatie, „noodzakellijk vanwege de moeilijke internationale situatie". De voorbereidingen betreffen alle voor mobilisatie in aanmerking komende mannen beneden de 35 jaar. Volgens de bronnen is d^ reservisten niets gezegd over Polen maar werd him verteld dat zij bereid moesten zijn om „de socialistische gemeenschap te verdedigen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Warechau bevestigt band met Moskou

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken