Bekijk het origineel

Erg duur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Erg duur

3 minuten leestijd

Bloemkool ƒ2,50-ƒ5,-, peulen ƒ 11,- - ƒ 13,- kilo, snijbonen ƒ 5,50-ƒ 7,- kilo, princessebonen ƒ 6,- -ƒ 7,- kilo, asperges ƒ7,- -ƒ12,- kilo, uien ƒ2,- ƒ 2,50 kilo, uien middel ca. ƒ 2,kilo.

107. Eer hij hem roept, spitst Evert de oren. Heel in de verte gromt een motor. Dat kan alleen een Duitse wagen zijn, want het is' spertijd. Het geluid komt uit de riclitiiig van liet dorp. Evert tuurt of hij ook lichten ziet. Aanvankelijk ontdekt hij niets, maar het geluld komt dichterbij en &aa. ziet hij opeen — op de hoge brug aan de grote weg — een licht en vlak daarna twee ogen naast elkaar. De motor en de overvalwagen, begrijpt Evert. Hij wekt Jan zachtjes. De anderen laat hij slapen. Dreigend is het gevaar nog niet. Maar Evert zelf blijft wakker. De lichten bidgen af naar de landweg, waar Hoekstra's hoeve aan ligt. Bij de eerste boerderij aan deze weg staat de wagen stil en wordt de motor afgezet. Daar wordt huiszoeking gedaan, begrijpen Jan en Evert. De Diütsers zullen er niets vinden, weten zij. De onderduikers ginds zijn ook het veld in. Stonune moffen om te denken dat Nederlanders twaalf uren op hen wachten. Het gaat zoals de jongens denken. Na de eerste boerderij is de tweede aan de beurt. Overal gaan de Oroenen de erven op en dringen zij de woningen en de schuren binnen. Nu zijn ze aan Hoekstra toe. Het wordt tijd om ook de anderen te wekken. Op hun roepen ontwaken die versolirlkt. Is er onraad? „Ja en nee," zegt Evert. „Je bent hier veilig als in Abrahams schoot. Maar ginds, daar gaan ze." De voertuigen draaien het erf van Hoekstra's boerderij op. Het viertal tn het koren hoort de ijzer-beslagen hakken van de Duitsers klikken op het klinkerstraatje, dat naar de voordeur leidt. De bel klingelt, en daarna horen ze Hoekstra met de Duitsers spreken in de stille nacht. Dan wordt het stil. De Groenen zijn naar binnen. Ze zoeken blijkbe,ar in het huis en in de schuur. De jongens verkneukelen zich omdat hun vijanden bot vangen, maar tegelijk is er toch spanning. De Oroenen mochten eens het veld ingaant Na een kwartier zijn de polltielui weer buiten. Bars en ontevreden zijn him stemmen. Zij mopperen en schelden. De jongens tn het koren hebben leedvermaak. Hoor die kerels aangaan. Ja, ja, een hele nacht op jacht én nog geen haas gevangen, dat valt niet mee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Erg duur

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken