Bekijk het origineel

IRA-hongerstaker McDonnel overlijdt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IRA-hongerstaker McDonnel overlijdt

RK-initiatief weer op losse schroeven

3 minuten leestijd

BELFAST — De 30-jarige Joseph McDonnell, die twee maanden in hongerstaking is geweest, is woensdagmorgen overleden, zo is officieel meegedeeld.

McDonnel is het vijfde IRA-lid, dat in de Maze-gevangenis gestorven is als gevolg van een weigering voedsel tot zich te nemen. Voor hem stierven Bobby Sands, Francis Hughes, Raymond McCreesh en Patsi O'Hara.

McDonnell begon zijn hongerstaking op 5 mei, de dag waarop Bobby Sands overleed. In feite nam hij diens plaats in. Met hun actie willen de IRA-gevangenen in de Maze-gevangenis de Britse autoriteiten ertoe pressen, hen als politieke gevangenen te erkennen. McDonnell, die in 1976 tot 14 jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens gewapende misdrijven, wilde vorig jaar niet aan een hongerstaking meedoen. Hij zei toen: „Ik heb te veel om voor te leven".

Onzekerheid
In het afgelopen weekeinde leken enkele afgevaardigden van de Ierse rooms-katholieke kerk en de Britse autoriteiten erin te slagen, de acht IRA-gevangenen die op dat moment in hongerstaking waren, ertoe over te halen hun actie op te geven. Men hield er zelfs rekening mee, dat de gevangenen vanaf vandaag aan een minder streng regime onderworpen zouden worden. Door het overlijden van McDonnell is dit laatste onzeker geworden.

Joe McDonnell, die twee kinderen had (de 10-jarige Bernadette en Joseph van 9) was afkomstig uit Belfast. Hij komt uit een gezin met negen kinderen. In 1971 sloot hij zich aan bij de Ira.

In oktober 1976 werd McDonnell, met andere IRA-activisten onder wie Bobby Sands, aangehouden na een bomontploffing in een meubelmagazijn bij Belfast. Wegens bezit van een vuurwapen werd hij in september 1977 tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Van meet af aan deed McDonnell mee aan het hygiëne-protest. Door geen gevangeniskleding te dragen en de sanitaire installaties van de gevangenis te mijden wilden de activisten van de IRA de erkenning afdwingen, politiek gedetineerd te zijn.

De 30-jarige McDonnell was de oudste van de vijf nu overleden hongerstakers. Bobby Sands en Francis Hughes waren 27, en Raymond McCreesh en Patsi O'Hara 24.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

IRA-hongerstaker McDonnel overlijdt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken