Bekijk het origineel

Informatie christen-Turken naar gemeente

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Informatie christen-Turken naar gemeente

Hervormd moderamen per brief

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Op verzoek van de Raad van kerken in Nederland heeft het moderamen van de synode van de Nederlandse Hervormde Kerk een brief gezonden aan alle Hervormde predikanten en kerkeraden, waarin zij op de hoogte gesteld worden van de situatie van de christen-Turken in ons land op dit moment.

De Raad van kerken heeft al zijn lid-kerken gevraagd de plaatselijke kerken, parochies en gemeenten hierover te informeren. In de brief zet de Baad van kerken uiteen wat er in de afgelopen tijd gebeurd is met betrekking tot de christen-Turken in ons land.

Na het instellen van de visumplicht voor Turken, eind vorig jaar, en de staatsgreep in Turkije in september 1980, belegde de Raad van kerken in januari van dit jaar een consultatie, waaruit een reete van aanbevelingen voortkwam. De Raad drong bij de overheid aan op een ruimer en doorzichtiger toelatingsbeleid voor christen-Turken die asiel zoeken en deed in gesprekken met de staatssecretaris van Justitie daartoe concrete voorstellen.

Protest
Toen aanvankelijk uitwijzingen bleven doorgaan „op een wijze die gedwongen en onverhoedse terugzending naar Turkije inhield", aldus de Raad van kerken in de brief, protesteerde de Raad en kwam met concrete voorstellen om dit te voorkomen.

Tegelijkertijd ontstond een spontane beweging in plaatselijke gemeenten en parochies, waarbij twaalf kerken him deuren openden om met uitzetting bedreigden onderdak te bieden.

In de gesprekken die daarna met de staatssecretaris werden gevoerd, laatstelijk op 12 juni, ging het er vooral om, tijd te krijgen voor het mogelijk maken van alternatieven, met name emigratie. Dit laatste overleg heeft ertoe geleid dat de overheid nu enige ruimte voor het zoeken van alternatieven heeft gegeven. Het overleg zal in de loop van deze maand worden hervat. „Het vertrouwen bestaat wel dat voorlopig het gevaar van verdere uitzettingen is afgewend", aldus de Raad van kerken in de brief.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Informatie christen-Turken naar gemeente

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken