Bekijk het origineel

Rogers: „West-Europa moet wakker worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rogers: „West-Europa moet wakker worden"

NAVO-generaal wil geheimen vrijgeven

3 minuten leestijd

CASTEAU — De opperbevelhebber van de NAVOstrijdkrachten in Europa, de Amerikaanse generaal Bernard Rogers, heeft deze week in een interview op zijn hoofdkwartier in Brussel gezegd dat naar zijn mening de Amerikaanse veiligheidsdiensten enige geheime gegevens over de Sovjet-Unie moeten vrijgeven om de Europeanen te overtuigen van het Sovjet-gevaar.

„Persoonlijk denk ik dat gevoelig materiaal aan het Europese publiek getoond kan worden", aldus Rogers. Daarmee zou de publieke opinie in West-Europa overtuigd kunnen worden van de noodzaak om vast te houden aan het besluit om 572 raketten voor de middellange afstand begin 1983 in Italië, Groot-Brittannië, West-Duitsland, Nederland en België te stationeren.

Consequenties

Meer dan twee maanden geleden had de Amerikaanse minister van defensie, Caspar Weinberger, al toegezegd een „aangepaste", maar overtuigende versie van een zeer geheim rapport over de plaatsing van SS-20-raketten in de Sovjet-Unie te publiceren. De verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn het echter nog onderling oneens over de consequenties van het vrijgeven van geheime informatie. De diensten zijn bang dat op die manier de Russen te veel te weten zouden komen over het functioneren van de geheime diensten.

Hoofdthema van het interview dat Rogers gaf was, dat het Europese volk meer bevreesd zou moeten zijn voor de militaire sterkte van de Sovjet-Unie en meer steun zouden moeten geven aan verhoging van hun defensie-inspanningen.

Rogers zei dat ondanks uitgebreide NAVO-publikaties over de superioriteit van de Sovjet-Unie op het gebied van de landstrijdkrachten en de groeiende sterkte op het gebied van de kemraketten, de vloot en de luchtstrijdkrachten, het noodzakelijk is het publiek te overtuigen.

,,Men gelooft ons niet"

„Militaire leiders worden vaak niet geloofd omdat men ze ziet als typische commandanten die altijd meer mensen en meer materiaal willen hebben. Er móet overtuigend be

Hij zei toestemming te hebben gekregen om parlementsleden uit NAVO-landen waar de oppositie tegen kernwapens sterk is in te lichten over de veiligheidssituatie. Daarbij zullen satellietfoto's van Sovjet-raketbases worden getoond en ander geheim materiaal worden overlegd. Volgens Rogers worden de pogingen om de defensie-inspanningen in Europa op te voeren gefrustreerd door de hoge werkloosheidscijfers en inflatie in Europa, maar ook doordat de Amerikanen nog geen harde defensie-besluiten», hebben genomen. Hij verwees in dit verband naar de discussie in de Verenigde Staten over de plaatsing van de MXraketten. „Het maakt het er niet gemakkelijker op om die landen te overtuigen die het plaatsingsbesluit nog niet hebben genomen". Hij doelde daarmee op Nederland en België die de beslissing over het plaatsen van de Pershing- en Kruisraketten op hun grondgebied hebben uitgesteld. De Amerikaanse generaal, die in 1979 de huidige minister van buitenlandse zaken Alexander Haig opvolgde als NAVO-chef, had verder kritiek op het niet herinvoeren van de dienstplicht in de Verenigde Staten. Naar zijn mening heeft het huidige vrijwilligersleger niet genoeg mankracht beschikbaar voor een mobilisatie.

Er zijn Westeuropese regeringsleiders die me gezegd hebben dat zij niet geloven dat de Verenigde Staten het ernstig menen met de veiligheidsmaatregelen zolang de VS niet de dienstplicht weer invoeren," aldus Rogers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rogers: „West-Europa moet wakker worden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken