Bekijk het origineel

SPOORKAARTJE UIT COMPUTER

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

SPOORKAARTJE UIT COMPUTER

2 minuten leestijd

Het oude vertrouwde spoorkaartje wordt na 100 jaar vervangen door een kaartje uit een mini-computer. Het Edmonson-kaartje, het bekende rechthoekige kartonnetje, dat praktisch over de gehele wereld wordt gebruikt, zal straks een bezienswaardiglieid in het museum worden. Om een betere exploitatie te krijgen zal de NS op steeds meer stations de mini-computer voor de afgifte van plaatskaarten invoeren. Let wel: lokettisten en lokettistes worden er niet door vervangen.

Als je bij het loket komt en je hebt gezegd wat je wilt hebben, dan drukt de lokettist(e) diverse codes in op een toetsenbord. Deze worden zichtbaar gemaakt op een beeldschermpje. Nu volgt eerst de afrekening en daarna — nadat de mini-computer zijn werk gedaan heeft — krijgt men een zogenaamd kettingformulier van ongeveer 7,5 bij 13,5 cm, waarop duidelijk vermeld staan de kaartsoort, vertrek- en eindstation, de datum van geldigheid, de prijs, enzovoort. Het formaat zorgt er voor dat je het kaartje niet gauw kunt verliezen.

In de praktijk zal het erop neerkomen dat de verkoop van enkeltjes, retourtjes en abonnementen met de minicomputer sneller zal gaan. Het is de bedoeling dat alle kaartjes, abonnementen en overige kaarten vervangen worden door een computerkaartje. Dat betekent dus een zeer vereenvoudigde administratie. De NS dagtochten en attracties en andere kaartjes waarbij derden betrokken zijn, zullen voortaan als bedrukte voorsteekkaarten, gelijkend op de kettingformulieren, geleverd worden. De Nationale Strippenkaart (met 15 strippen) kan ook door de mini-computer bedrukt worden. Het andere kaartje van de NS, de „kassabon" met moeilijk te ontcijferen coderingen, zal bijna geheel komen te vervallen. De lokettisten(tes) zullen niet meer te horen krijgen: „Waarom krijg ik zo'n floddertje?".

Bij de nieuwe NS-mini-computer is een bijzondere toekomstmogelijkheid ingebouwd: straks is het mogelijk ook reserveringen te doen. Nederland is niet het eerste land dat de kaartverkoop automatiseert; in andere landen is het Edmonson-kaartje al enige tijd vervangen door de mini-computerkaartjes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

SPOORKAARTJE UIT COMPUTER

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken