Bekijk het origineel

Verbod op geheime verenigingen Italië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verbod op geheime verenigingen Italië

Regering keurt nieuwe wet goed

2 minuten leestijd

ROME — De Italiaanse regering heeft vrijdag een wet goedgekeurd die alle geheime verenigingen verbiedt. De wet komt twee maanden na de onthulling van een ledenlijst van de geheime vrijmetselaarsloge „P2", waarop de namen van ongeveer duizend prominente Italianen voorkwamen.

De onthulling dat een aantal topmilitairen, bankiers, ambtenaren en politici op de lijst voorkwamen, leidde eind mei tot de val van de regering van de christendemocratische premier Forlani. Zijn opvolger, de republikein Giovanni Spadolini, Italië's eerste niet-christendemocratische premier in 35 jaar, noemde een schoonmaak van het door schandalen geplaagde openbare leven een van de eerste prioriteiten.

De wet, die onmiddellijk aan het parlement zal worden voorgelegd, verbiedt alle geheime organisaties. Leiders van zulke organisaties hangt een maximum straf van vijf jaar boven het hoofd en ambtenaren en militairen die er lid van zijn zullen worden geschorst. „Geheim" zijn volgens de wet die organisaties die hun doeleinden, principes, hoofdkwartieren en sociale activiteiten verborgen houden. Ook worden die organisaties als geheim bestempeld die leden toelaten die onbekend voor elkaar blijven en die op clandestiene wijze politiek-administratieve activiteiten ontplooien.

Een aantal hoge militairen, politici en ambtenaren zijn geschorst of afgetreden nadat hun namen in verband waren gebracht met de loge P2. De grootmeester van de vrijmetselaarsloge, Licio Gelli, vluchtte naar het buitenland voor het schandaal tot een uitbarsting kwam. Hij wordt beschuldigd van spionage. Op de lijst van P2 komt ook de naam voor van de financier Michele Sindona die in de VS een gevangenisstraf uitzit.

Sadat schenkt Soedan land

CAIRO — President Sadat van Egypte heeft Soedan een kuststrook aan de Middellandse Zee aangeboden. Dankzij dit geschenk kan de Soedanese regering een eigen Middellandse-Zeehaven bouwen. Dit heeft president Numeiri van Soedan vrijdag meegedeeld.

Sadat wil hiermee uiting geven aan de waardering die Egypte voor de Soedanezen heeft, aldus Numeiri. Tevens past het in zijn streven de integratie tussen Egypte en Soedan te vergroten.

Donderdag hebben Sadat en Numeiri per helikopter een vlucht gemaakt langs de Middellandse-Zeekust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Verbod op geheime verenigingen Italië

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 juli 1981

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken